Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A fiatalok biztonságáért
Rafai Zoltán szenior rendőr alezredes adta át a biztonságos internet napja alkalmából kiírt pályázat helyezettjeinek a díjakat. A rendőrség felvételén (balról jobbra) Kalmár Benjamin (2.), Farkas Olivér (1.), valamint Takács Luca (3.).

Rendőrségi sorozat

A fiatalok biztonságáért

| Czetin Zoltán | Panoráma

Ellopták a bankkártyaadatait, feltörték a profilját a közösségi oldalon, a nevében küldtek átverő e-maileket – hosszan lehetne folytatni a sort. Már mindennaposak lettek az online átverések. A rendőrök elsődleges célja ezek megelőzése.

Használjuk reggel és este, sokszor evés közben és utazáskor, telefonon, számítógépen. Ma már nagyon sokat internetezünk – és nemcsak a felnőttek, hanem egyre fiatalabbak, gyerekek is. Fontos, hogy az ő figyelmüket is felhívjuk a veszélyekre, éppen ezért szervezett különböző generációknak kerekasztal-beszélgetést a soproni rendőrség.

– Már az általános iskolások is arról számoltak be, hogy becsapták őket az online térben, például különböző játékos profiljaikat ellopták – kezdte Cservenák Helga rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. – A középiskolások 70–80 százalékának már van bankkártyája, lényeges, hogy ők tudják, senkinek ne adják meg a kártyaadatokat, ne készítsenek arról fotót sem.

Online rendelés előtt mindig ellenőrizzük az oldal biztonságosságát! A számítógépeken és a telefonokon is legyen aktív letöltéseket, webhelyeket ellenőrző program! A gyanús üzenetekre soha ne kattintsunk, hanem töröljük azokat!

– Online zaklatás, illetve több fiatalokat érintő bűncselekmény esetén azonnal lehet bejelentést tenni az internethotline.hu-n – folytatta Cservenák Helga. – A weboldal könnyen használható, pontos esetleírásokat is tartalmaz, mindenkinek ajánlom, hogy nézze át.

A soproni rendőrség a biztonságos internet napja alkalmából pályázatot is kiírt, erre többtucatnyi gyermek küldte be alkotását. A legjobbakat ezúttal is díjazták. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...