Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ünnepi istentisztelet

Ünnepi istentisztelet

| Pluzsik Tamás | Kultúra

Augusztus 20-án magyar és né­­met nyelvű ünnepi istentiszteletet tartottak a Szent György utcai Eggenberg-ház udvarán.

Igét hirdetett Szemerei János, a Nyu­­gati (Dunántúli) Evangélikus Egyház püspöke, valamint német nyelven Manfred Koch, burgenlandi evangélikus szuperintendens (felvételünkön).

– Ez a ház azoknak a nehéz idők­­nek a szimbóluma, amikor a vallásukhoz ragaszkodóknak csak nagyon komoly kockázatok árán volt lehetőségük arra, hogy megvallhassák hitüket –mondotta ünnepi igehirdetésében Szemerei János püspök. – A 17. század végén az akkori hatalom a vallási sokszínűséget rossznak tekintette, ezért a protestáns vallásgyakorlatot teljes egészében meg akarta szüntetni. Ez az épület azért különleges és fontos számunkra, mert Nyugat-Magyarországon ez volt az egyetlen olyan hely, ahol protestáns istentiszteleten Isten igéje elhangozhatott.

A Szent György utca 12. számú ház névadója Anna Maria Eggen­­berg hercegné, aki 1674-ben vásárolta meg az egyemeletes, loggiás udvarú lakóházat. Az épület fontos szerepet játszott az ellenreformáció időszakában: a hercegné közeli rokonságban állt a brandenburgi választófejedelemmel, ezért engedélyt kapott arra, hogy házában evangélikus istentiszteletet tarthasson. Az udvari emeleti árkád közepén díszes szószéket készíttetett, innen prédikált Lang Mátyás lelkész a híveknek. 

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...