Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tradíció, megújulás

Tradíció, megújulás

| Pluzsik Tamás | Kultúra

Tradíció és megújulás az egykori Sopron vármegye területén 1767–1989 címmel rendezett konferenciát hétfőn a Magyar Nemzeti Levéltár Győr–Moson–Sopron Megye Soproni Levéltára.

A rendezvényt dr. Simon István alpolgármester nyitotta meg, aki hangsúlyozta: múltunkat történészek, levéltárosok kutatják, az ő munkájuk által pedig pontosabb képet kapunk a történelmi fejlődés útjáról. Mindez nem öncélú múltvizsgálat, hanem előremutató tanulságok levonására is lehetőséget ad, így ez a konferencia is ezt a célt szolgálja.

A soproni levéltár a Magyar Tudományos Akadémia által létrehozott Lendület programra építve korábban is rendezett levéltári napokat, melyeknek központi témái a soproni koronázások és a 17. századi országgyűlések köré csoportosultak. Ehhez kapcsolódóan Pálffy Géza történész A Szent Korona Sopronban. Nemzeti kincsünk soproni emlékhelyei címmel adott ki könyvet.


– Mostani konferenciánk is a Lendület programra épült, ugyanis Horváth Gergely Krisztián szociológus, társadalomtörténész, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, aki konferenciánk nyitóelőadását is tartotta, elnyerte a Tíz nemzedék és ami utána következik című kutatási tervének megvalósításához a program támogatását – tudtuk meg dr. Dominkovits Pétertől, a soproni levéltár igazgatójától.

A soproni levéltár könyvtártermében rendezett nyilvános konferencián dr. Ö. Kovács Józsefnek, a Magyar Nemzeti Levéltár tudományos igazgatójának elnöklete mellett hét előadást hallgathattak meg az érdeklődők. 

Kapcsolódó cikkek

Az éltető kórusmuzsika

Az éltető kórusmuzsika

2022. 06. 29. | Köves Andrea

Fasang Árpád-díjban részesült Makkos Ágnes, a Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar vezetője. A magas rangú szakmai elismerést minden évben olyan pedagóguskó...

Ez történt

Ez történt

2022. 06. 29.

A Széchenyi István Városi Könyvtár internetes oldalán (www.szivk.hu) megtalálható adatbázisból közlünk részleteket.