Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Őrzik az emlékét

Őrzik az emlékét

| Köves Andrea | Kultúra

Gyermekek énekhangja és hangszerek játéka töltötte meg csütörtökön este a Ligneum épületét a Szokolay Sándor emlékhangversenyen, ahol a neves, soproni kötődésű zeneszerző előtti tisztelgésként megalapították a róla elnevezett díjat is.

A Hunyadi-iskola által szervezett, nagy sikerű hangversenyen az intézmény tanulói és tanárai, valamint Koncser-Vargha Dániel, Szokolay Sándor utolsó soproni tanítványa és a Goldmark Énekegyüttes lépett fel.

– Művészeti iskolánk számára kiemelten fontos Szokolay Sándor emlékének és hagyatékának a megőrzése – mondta Jacsó Erika intézményegység-vezető. – Csodálatos életművet hagyott maga után és olyan szellemiséget, amelyet küldetésünk átadni növendékeinknek is. Ennek jegyében szerveztük meg a mostani koncertet is a Kossuth-díjas zeneszerző születésnapján. Évente kétszer is megemlékezünk Szokolay Sándorról, aki iskolánkhoz hasonlóan az evangélikus értékrendet követte.

A mostani koncerten jelentették be a Szokolay-díj alapítását is, amelyet minden évben az istentisztelettel egybekötött tanévzáró ünnepségen osztanak ki az arra legérdemesebb, legkiemelkedőbben teljesítő növendéknek vagy növendékeknek, ám jutalmazható kimagasló eredményeket elért tanár is. A zeneszerző lánya, Szokolay Orsolya minden évben százezer forintot ajánl fel a nemes célra. A díjra felterjesztett diákok és tanárok közül minden évben a tantestület szavazással dönti el, hogy ki vagy kik érdemlik majd ki a Szokolay-díjat.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Reményt adó tárlat

Reményt adó tárlat

2024. 04. 24. | Madarász Réka

– Az itt látható alkotások reményt, hitet adnak – mondta dr. Simon István alpolgármester a tavaszi tárlat megnyitóján. A Soproni Képzőművészeti Társas...

Csókos asszony

Csókos asszony

2024. 04. 24.

Premier a Soproni Petőfi Színházban – szombaton nagy sikerrel mutatták be a Csókos asszony című, kétfelvonásos operettet.