Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Reményt adó tárlat
Az idei tavaszi tárlaton összesen 36 alkotó munkáit állították ki a Munkácsy teremben. Fotó: Filep István

A tavaszt köszönti a Soproni Képzőművészeti Társaság

Reményt adó tárlat

| Madarász Réka | Kultúra

– Az itt látható alkotások reményt, hitet adnak – mondta dr. Simon István alpolgármester a tavaszi tárlat megnyitóján. A Soproni Képzőművészeti Társaság kiállítása május 5-ig látható a Liszt-központ Munkácsy termében.

Vasárnap délelőtt nyílt meg a Soproni Képzőművészeti Társaság nagy hagyományokra visszatekintő kiállítása, a tavaszi tárlat. Festményeket, érméket, grafikákat, különböző technikákkal készült alkotásokat láthatnak a Munkácsy teremben a látogatók. Összesen 36 alkotó – a társaság egykori és jelenlegi tagjai – munkáit állították ki.

Török Bernadett, a társaság szakmai grémiumának a tagja azzal kezdte köszöntőjét, hogy a művészetet talán azért kaptuk a Teremtőtől, hogy varázserejével jobbá tegye az embert az emberben. – A kiállítással szellemi kultúránk előtt tisztelgünk, és óriási érték az alkotói közösség léte is: az egymásra hatás, az inspiráció, a támogatás. Azért is rendhagyó az idei tárlat, mert jubiláló elődeink is velünk vannak alkotásaik által: Steiner Rezső, Mende Gusztáv, Ágoston Ernő, Gáspárdy Sándor, Renner Kálmán és Tímár Antal – mondta Török Bernadett.

A tárlatot dr. Simon István nyitotta meg.


– Öröm élni abban a városban, amihez ennyi kiváló ember kötődik, akik talentumaikkal örvendeztetnek meg minket, ahányszor egyedi, művészi látásmódjuk szemüvegén átszűrve vászonra álmodják a bennünket körülvevő valóságot – hangsúlyozta az alpolgármester. – A tárlat pezsdítő színkavalkádja felvillanyoz bennünket, és az újjászülető, teremtő erőtől duzzadó tavaszt varázsolja elénk. Harminchat művész ecsettel, fénnyel alkotott művei láthatóak itt. Harminchat különböző felfogása ugyanannak a valóságnak. Gazdag válogatás. Körülölel bennünket gyönyörű városunk épített és természeti öröksége, azonban a harmónia csak az emberrel együtt lehet teljes. A tárlat üzenete lehetne az is, hogy a jövő kulcsa a természet és az ember harmóniájában, egymásra találásában rejlik. A világ olykor kemény, rideg, sőt embertelen, így könnyen megsebződik a szív és a lélek. Ezek a csodálatos alkotások viszont jóleső melegséget árasztanak, elgondolkodtatnak, hitet és reményt adhatnak.

A megnyitón részt vett Tóth Éva kulturális tanácsnok, közreműködött a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar kamaraegyüttese. A kiállítás május 5-ig tekinthető meg hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között a Munkácsy teremben.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...