Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Múzeumok éjszakája

| Czetin Zoltán | Kultúra

Idén is izgalmas programokkal készülnek a múzeumok éjszakáján Sopronban.

17. alkalommal rendezik meg az országos múzeumok éjszakáját, amelynek idei témája a digitalizáció, az utazás. Ehhez kapcsolódtak a soproni kiállítóhelyek is.  

– 14 különböző programot kínálunk június 22-én – tudtuk meg Martos Virágtól, a Soproni Múzeum közművelődési munkatársától. – Lesz régészeti, vasút- és gasztrotörténeti időutazás, tárlatvezetés, valamint Retro Sopron előadás is.

A Storno-házban 18 órakor kezdődik az útilapus kiállításbarangoló játék családoknak, felnőtteknek, a tárlatvezetések 18 és 19 órakor, valamint 21.30-kor indulnak. A Fabricius-ház mögötti Várfalkertben időszakos kiállítás nyílik a múzeum képeslapjaiból, előadást hallhatnak például a holtak birodalmáról, Széchenyi István utazásairól és a meghonosodó csodákról, de sétát tehetnek a múltban és a gasztronómiában is. Tóth Imre múzeumigazgató és Papp Attila színművész egy különleges előadásra készül Mozgás-Szabadság Régi korok utazásai címmel. Kinyitja a kapuit a Pékmúzeum, ahol a perec- és fonottkalács-sütögetést lehet kipróbálni Ágoston István pékmester vezetésével, az udvaron pedig zenés műsor szórakoztat majd. Bolodár Zoltán 21.30-tól a Várfalkertben tartja meg népszerű Retro Sopron vetített képes előadását, a Tábornok-házban pedig 22 órakor kezdődik az Időutazó Disco.

A Soproni Evangélikus Múzeum is kinyitja kapuit szombaton. Az állandó kiállítás mellett részt lehet venni 18 órától tárlatvezetésen proseccóval, meghallgathatják Horváth-Szováti György előadását az El Caminóról, de tartanak virtuális 3D bemutatót is.

– Egy budapesti, digitalizációval foglalkozó cég lesz a vendégünk, amely korábban már digitalizálta például az 1396-os veronai bibliánkat is – mondta Krisch András gyűjteményvezető. – Ezt a virtuális térben „kézbe is vehetik”, forgathatják az érdeklődők.

Idén a programokra jelképes összegért válthatunk belépőjegyet.

A múzeumok éjszakáján este nyolctól éjfélig a Károly kilátó, illetve a vadászati múzeum ingyenesen látogatható. Itt is várják kreatív programokkal a családokat, rendeznek erdei sétát, valamint távcsöves csillagászati bemutatót is. 

Kapcsolódó cikkek

Földes Tamásné 1953–2021

2021. 01. 20.

Életének 68. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt Földes Tamásné, születési nevén Szili Antónia Mária, Sopron Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Humánszolgáltatási Osztályának volt osztályvezető-helyettese.