Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Képeken a történelem
Rupprecht Mihály képe az 1870-es évekből. A fotón a régi olasz bástya (a mai Liszt-központ helyén) látható, ezt a fényképet is bemutatta Bolodár Zoltán.

Bolodár Zoltán jövő tavasszal folytatja előadássorozatát

Képeken a történelem

| Munkatársunktól | Kultúra

A szépirodalom nyomába eredtek a kö­zel­múltban a Soproni Múzeum munkatársai. Sopronban játszódó regényeket olvastak újra, keresték a helytörténeti utalásokat, ugyanis a legutóbbi RETRO Sopron előadáson ezeket mutatta be Bolodár Zoltán.

RETRO Sopron – mondhatjuk, hogy már márkanév. Ezen a cí­­men 2009 óta tart vetített képes előadásokat Bolodár Zoltán, a Soproni Múzeum fotó adat­­tárosa. – A legelső képmutogatás 2008-ban volt, csak ak­­kor még nem neveztem RETRO Sopronnak, a címet egy évvel később adtam az esteknek – me­­­­séli Zoltán. – A Soproni Múzeumnak közel 150 ezer fotó van a birtokában az elmúlt másfél évszázadból, ezeken keresztül igyekszem bemutatni Sopron és a soproniak múltját, a közös történelmünket.


Egy-egy előadáson körülbelül 200 fotót láthatunk, ezek többségéről beszél is Zoltán. Ahogy mondja, vannak megkerülhetetlen, mindig visszatérő képek, például egy 1870 körül készült fotó, amelyet Rupprecht Mi­­hály készített a ré­­gi olasz bástyáról, ami a mai Liszt-központ helyén állt. A legrégebbi múzeumi kép egyébként egy 1846-os dagerrotípia Tóth Ágoston térképész ezredesről, aki ma a Szent Mihály-temetőben nyugszik.


– A legutóbbi előadáson szépirodalmi helyszínek nyomába eredtünk – folytatja Bolodár Zoltán. – Az apropót Ra­­kovszky Zsuzsa A kí­­gyó árnyéka című regénye adta. Utánajártunk, hogy mennyire valóságosak vagy a képzelet szülöttei a re­­gény szereplői és helyszínei. Az előa­dás­nak nagy sikere volt, így az iro­­dalmi vo­­nalat folytatjuk: a tervek szerint tavasszal a Sopronból Norvégiába származott Kun Árpád regényét, a Megint hazavárunk című művet mutatom be hasonló módon. Az előadások előkészítésében segítségemre vannak közvetlen munkatársaim, Szabadhegyi Zita és Martos Virág is.


Zoltán szerint a Kun Árpád regény esetében könnyebb lesz a dolga, hiszen a 2000-es években játszódik, arról az időszakból pedig bőséges fotó anyag áll rendelkezésére. Olyan képek, amelyeket látva sokakban feltörnek az emlékek...

Kapcsolódó cikkek

Reményt adó tárlat

Reményt adó tárlat

2024. 04. 24. | Madarász Réka

– Az itt látható alkotások reményt, hitet adnak – mondta dr. Simon István alpolgármester a tavaszi tárlat megnyitóján. A Soproni Képzőművészeti Társas...

Csókos asszony

Csókos asszony

2024. 04. 24.

Premier a Soproni Petőfi Színházban – szombaton nagy sikerrel mutatták be a Csókos asszony című, kétfelvonásos operettet.