Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Irodalmi találkozó
Az SFMK történetét képekkel és dokumentumokkal mutatták be az érdeklődőknek Fotó: Griechisch Tamás

A Soproni Fiatalok Művészeti Kollégiumára emlékeztek

Irodalmi találkozó

| Madarász Réka | Kultúra

A Soproni Fiatalok Művészeti Kollégiuma megalakulásának 55. évfordulója tiszteletére nagyszabású irodalmi estet tartott a GYIK Rendezvényház. A vasárnapi programon szinte valamennyi ma is alkotó író, költő megjelent.

1962. november 26-án alapították meg a Soproni Fiatalok Művészeti Kollégiumát (SFMK-t) abból a célból, hogy a város művészi írással foglalkozó fiataljait összefogják – szellemi egymásba kapaszkodás útján segítve kibontakozásukat, fejlődésüket. A szerveződés tavaly volt ötvenöt éves.


A hétvégi jubileumi esten megemlékeztek az alapító tagokról, Cs. Németh Istvánról, Ízes Mihályról és Vágási Imréről. A műhelymunka irányítását a második nemzedék időszakában Bősze Balázs vette át. A mentor, szellemi útmutató Sarkady Sándor volt. A második generáció tagjai: Bugyi Sándor, Büki Attila, Kövesi György, Hegyi Ferenc, Huszár László, Rakovszky Zsuzsa, Schneider Lipót, Turcsi Imre, Vaderna József, Winkler András, Zentai László és Zsirai László.
– Nagy munka volt az est megszervezése, de a második nemzedék szinte valamennyi még élő tagja elfogadta a meghívásunkat – tudtuk meg Orbán Júliától, a GYIK Rendezvényház rendezvényigazgatójától. – Összesen tizenhárman voltak jelen, az elhunytakról hozzátartozóik emlékeztek meg.


Az SFMK második nemzedékének csaknem minden tagja eljutott az első önálló kötet megjelentetéséig. Két irodalomtörténész, Kovács József László és Cs. Varga István mindvégig a művészek mellett állt. Róluk szóló írásaikat az alkotók verseivel együtt a 40. évfordulóra kiadott Soproni Ének című antológiában olvashatjuk. Az SFMK tevékenységét városunk vezetése 2012-ben Sopronért Emlék­éremmel jutalmazta. Ugyanebben az évben emléktáblát avattak fel az irodalmi szerveződés tiszteletére egykori találkozási pontjuk, a Pataki Művelődési Ház helyén, a Papréten.


– A jubileumi estre minden ünnepelt elhozta két kedvenc versét, melyet Ács Tamás és Molnár Anikó adott elő – zárta Orbán Júlia. – A zenét T. Horváth József szolgáltatta. A köteteket, arcképeket a GYIK-ban állítottuk ki. Nagy meglepetést szereztünk az egybegyűlteknek azzal, hogy bemutattuk az utánpótlást: a Soproni Ifjúsági Pódium irodalmi kategóriájának idei díjazottjait, akik egy szál virággal köszöntötték az SFMK-tagokat.

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...