Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„Hitet szeretnénk adni”
Dr. Ragány Misa a Soproni Petőfi Színház erkélyén énekelte el március 15-én a Nemzeti dalt. Fotók: Filep István

3,5 millióan látták az Európa 2020 című dalhoz készült videót

„Hitet szeretnénk adni”

| Huszár Judit | Kultúra

– Az a célom, hogy a soproni kulturális élet a lehető legvirágzóbban működjön – nyilatkozta lapunknak dr. Ragány Misa. A Pro Kultúra ügyvezető igazgatója március 15-e alkalmából kapott rangos állami kitüntetést – erről és az énekesi pályájáról is beszélgettünk.

– Értékteremtő színházművészeti és könnyűzenei tevékenységéért vehette át a Magyar Bronz Érdemkeresztet. Meglepte az elismerés?

– Igen, őszintén meglepett, ugyanakkor nagyon jólesett, örömmel vettem át.

– Mit gondol, minek szól: inkább a színházi vagy a zenei munkájának?

– Szerintem a több mint 20 éves színházi munkámra a közelmúltban a könnyűzenei tevékenységem hívta fel a figyelmet. Gyermekkorom óta a művészetnek élek, már általános iskolában szavalóversenyekre jártam, a színházi munkát a Kisvárdai Várszínház DoktoRock Színtársulatában kezdtem, később játszottam például a Csiky Gergely Színházban, a Nemzeti Színházban, a Szegedi Nemzeti Színházban, a Pesti Magyar Színházban, valamint a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A könnyűzene 2020-ban „robbant be” az életembe.

– Addig nem is énekelt?

– Dehogynem! De teljesen más az, ha énekel az ember, esetleg zenés darabokban játszik, vagy ha komolyabban kezd el foglalkozni könnyűzenével. Nálam ez utóbbi két éve kezdődött, amikor Nagy Szilárddal elkészítettük az Európa 2020-t, ami Varga Miklós kultikus dalának feldolgozása. Mi magunk sem akartuk elhinni, hogy milyen sikereket ért el: az első nap végére egymillióan, a második nap estéjére már kétmillióan látták a videómegosztón. Szinte sokkolt minket ez a siker.

– Nagy Szilárddal rendszeresen együtt dolgoznak – régóta ismerik egymást?

– Gyermekkori jóbarátom, én voltam az esküvői tanúja. Nem terveztük meg előre a közös projekteket, maguktól jöttek. Értéket szerettünk volna teremteni, a koronavírus-járvány időszakában hitet, reményt találni és adni az embereknek. Már nyolc videoklipünk jelent meg, többségében feldolgozások, de van saját dalunk is. Március 15-ére elkészítettük a Nemzeti dal legújabb verzióját, amelyhez felkértük gyermekkorunk ikonjait, valamint napjaink elismert énekeseit. Nagy öröm volt, hogy mindenki első szóra vállalta a munkát, és büszkék vagyunk a végeredményre.

– Hogyan tovább, mik most a legfontosabb céljai?

– Legfontosabb csak egy van, hogy a soproni kulturális élet a lehető legvirágzóbban működjön. Ezért dolgozom minden nap. 

Legfrissebb híreink a közösségi médián:

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...