Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Egy este a múzeumban
A vasúttörténeti múzeum is kitárta kapuit a látogatók előtt Fotó: Németh Péter

Szombaton színes programok várták az érdeklődőket

Egy este a múzeumban

| Munkatársunktól | Kultúra

Idén is nagy siker volt a múzeumok éjszakája programsorozat, Sopronban hömpölygött a tömeg a kiállítóterek környékén, szinte valamennyi rendezvény telt házas volt. A Soproni Múzeumban közel kétezer embert fogadtak.

Idén is rengeteg izgalmas és interaktív programot kínált a múzeumok éjszakáján a Soproni Múzeum. Újdonságként egy 500 forintos karszalag megváltásával lehetett részt venni mind az öt helyszínen a rendezvényeken – karszalagot pedig közel 2000-en váltottak.


A programsorozat nyitóeseményét a Macskakő Gyermekmúzeumban tartották, ahol felavatták Az év kiállítása 2018 táblát is. Itt az eseményt Sass László, az oktatási és kulturális bizottság elnöke nyitotta meg, majd dr. Tóth Imre múzeumigazgató köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a város múzeumai iránt. A gyermekmúzeumban sokan részt vettek a Kerekítő gyerekkoncerten, népszerű volt a kalandtúra, amelyhez idén az evangélikus gyűjtemény is kapcsolódott. Az már szinte hagyomány, hogy az Erdészeti és a Bányászati Múzeum közreműködik a játék előkészítésében, lebonyolításában is. Idén itt tartotta meg hagyományos RETRO-Sopron előadását Bolodár Zoltán, amelyre szintén rengetegen voltak kíváncsiak.


A Folkfesten résztvevők közül sokan megnézték a Tűztornyot, illetve a Storno- és Fabricius-ház programjait, idén is népszerű helyszín volt a Várfal sétány, ugyanakkor először rendeztek múzeumok éjszakáján programot a Bécsi úti Pék-házban. Itt dr. Krisch András tartott előadást a poncichterek kenyeréről és a pékek boráról, majd a kulturális műsor után sokan meghallgatták a poncichter asszonyokkal folytatott beszélgetést is. Szabadhegyi Zita, a program megálmodója azért is tartotta érdekesnek a témát, mert az utolsó pékmester, Sever Mihály maga is poncichter volt.


Az éjszakába nyúló eseménysorozaton számtalan érdekes programmal bővítették ki az ismert múzeumok kínálatát.

Kapcsolódó cikkek

Reményt adó tárlat

Reményt adó tárlat

2024. 04. 24. | Madarász Réka

– Az itt látható alkotások reményt, hitet adnak – mondta dr. Simon István alpolgármester a tavaszi tárlat megnyitóján. A Soproni Képzőművészeti Társas...

Csókos asszony

Csókos asszony

2024. 04. 24.

Premier a Soproni Petőfi Színházban – szombaton nagy sikerrel mutatták be a Csókos asszony című, kétfelvonásos operettet.