Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Dénártól a forintig
A kiállítási anyag a magyar pénzverés évezredes történetén vezeti végig a látogatót Szent István király korától egészen napjainkig Fotó: Pluzsik Tamás

Pénztörténeti kiállítás nyílt a közgáz kar aulájában

Dénártól a forintig

| Pluzsik Tamás | Kultúra

A Magyar Nemzeti Bank és a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kara együttműködésének keretében Dénártól a forintig címmel a magyar pénzek történetét bemutató vándorkiállítás nyílt a kar Erzsébet utcai épületének aulájában.

– A történelem vonul fel itt a tárlókban, melyhez kapocs egyetemünk közel háromszáz éves története is – fogalmazott köszöntőjében dr. Katona György, a Soproni Egyetem oktatási rektorhelyettese.

Dr. Fodor Tamás polgármester hangsúlyozta, hogy a kiállítás egyfajta krónikája a magyar történelemnek, ezen belül Sopron történetének is, hisz városunk több alkalommal is helyszínt biztosított országgyűléseknek, király- és királyné-koronázásoknak, mely alkalmakkor rendszerint emlékérmeket is kibocsátottak.
A rendkívül gazdag kiállítási anyag a magyar pénzverés évezredes történetén vezeti végig a látogatót Szent István király korától egészen napjainkig.

A Magyar Nemzeti Bank saját gyűjteményén alapuló, mintegy 600 fém- és papírpénzt felvonultató tárlata nemcsak a hazai pénzek történetébe enged bepillantást, de numizmatikai és technológiai érdekességekkel, pénzforgalmi, bankjegybiztonsági ismeretekkel is szolgál. A tárlat a magyar királyok számos pénzritkaságát vonultatja fel, emellett unikális vastagveretek, arany és ezüst leveretek, tartományi és magánpénzek, próbaveretek színesítik a kiállítás anyagát. Ezen kívül egy gazdagon berendezett vitrinben az Erdélyi Fejedelemség pénzverésével is megismerkedhetnek a látogatók. A Soproni Múzeum jóvoltából egy tárlóban helyi vonatkozású numizmatikai relikviák is megtekinthetők.

A vándorkiállítás megnyitóján hozta hivatalosan forgalomba a Magyar Nemzeti Bank a Középkori magyar aranyforintok sorozat ötödik elemeként az 50.000 forint névértékű egyszeres, valamint négyszeres súlyú arany emlékérméjét, valamint annak 2000 forint névértékű színesfém változatát, „Albert aranyforintja” elnevezéssel.

A vándorkiállítás, melyre a belépés ingyenes, minden nap 8 és 18 óra között tekinthető meg a Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar aulájában.

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...