Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

A művészet szabadsága
Magyar Mónika és Szőcs Géza művész házaspár közös tárlata szeptember 11-én nyílik meg a Torony Galériában Fotó: Griechisch Tamás

Közös kiállításra készül Magyar Mónika és Szőcs Géza

A művészet szabadsága

| Madarász Réka | Kultúra

Két helyi művész alkotásai mellett egy soproni képzőművész házaspár, Magyar Mónika és Szőcs Géza grafikáival nyílt meg az 52. Győri Művésztelep. Az alkotókkal az esemény és szeptemberi közös tárlatuk kapcsán beszélgettünk.

A Győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum – újranyitása óta szervezett – első kiállításán szeptember 6-ig még megtekinthetjük Magyar Mónika hét és Szőcs Géza kilenc alkotását. Móni munkái közül néhány a három évvel ezelőtt készült Szem-sorozatból származik, a többi pedig a legújabb színes pasztelljei közül való. Géza az eddigieknél nagyobb mérvű alkotásokkal képviselteti magát, ugyanis az utóbbi időben – saját bevallása szerint – megamániában szenved. Egy méterszer egyméteres nyomóformával dolgozik, ami a maga műfajában technikai bravúrnak számít. Egy papíron, egy formával, négy színnel készültek a tárlaton szereplő képei. A házaspár szeptember 11-én közös kiállítás megnyitására készül a Torony Galériában legújabb terméseiből. 

– A képek tartalma és formarendszere engem érdekel, másokat viszont nem feltétlenül szeretnék vele kínozni – mesélte Géza. – Élek a művészet adta szabadsággal. Fontosnak tartom, hogy egy alkotónak saját vizuális programja legyen, amit nem mindig ért meg a közönség. Mónit jobban érdekli, hogy a munkáinak legyen mondanivalója. A salgótarjáni országos rajzbiennálén egyébként az Urbán című képét beválogatták egy budapesti kiállításra.

A házaspár a közelmúltban költözött kertes házba. Géza sokáig nem akarta, mert tudta, hogy el fogja kapni a hév, de végül beadta a derekát. Mindketten élvezik a „vidéki” élet nyújtotta örömöket. Alkalmazzák azt a fajta tudást, amit még a nagyszüleiktől láttak, és amit szerintük mindenkinek fel kellene elevenítenie: gyógynövényeket termesztenek, lekvárt főznek, szörpöt tesznek el, káposztát savanyítanak. A házat pedig építgetik folyamatosan. Közös fiúkat, Elődöt felvették a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégiumba (beceneve Franka) Esztergomba, úgyhogy most már Móninak is több ideje jut majd az alkotásra. A művész a Handler-középiskolában tanít rajzot, festést, mintázást, grafikai tervezést, ami rengeteg energiájába kerül. Géza szabadabb: amint teheti, rohan a műterembe, és mivel nagy térfoglaló, három helyet is fenntart magának erre a célra. 

Kapcsolódó cikkek

Földes Tamásné 1953–2021

2021. 01. 20.

Életének 68. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt Földes Tamásné, születési nevén Szili Antónia Mária, Sopron Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Humánszolgáltatási Osztályának volt osztályvezető-helyettese.