Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A könyvtár összeköt
A könyvtárban rendszeresen szerveznek interaktív gyermekprogramokat is, hogy megszerettessék az olvasást a legkisebbekkel. Fotó: Németh Péter

„Láttunk már könnycseppeket egy-egy könyv visszahozatalakor”

A könyvtár összeköt

| Szilágyi Andrea | Kultúra

Szeretettel és interaktív programokkal neveli olvasásra a gyerekeket a soproni Széchenyi István Városi Könyvtár. Ezt a célt szolgálja az országos könyvtári napok rendezvénysorozat is, amelyhez idén is csatlakozott az intézmény.

A könyvtárban megszokott csend helyett múlt héten zsivaj töltötte meg az épületet. Az országos könyvtári napok programsorozat dr. Antalfi Eszter pályaorientációs kártyacsomagjának bemutatójával kezdődött (a kártyáról már írtunk lapunkban: Meglelni az álomhivatást, Soproni Téma, 2023. szeptember 13.), majd Becska Zsóka és Csizovszki Zsóka előadását élvezhette a közönség. Zárásként zenés–énekes délelőttre invitálták az érdeklődőket, melyet kézműves foglalkozás követett.

– Mint látható, a pénteki és a vasárnapi programok inkább a kisebbeket célozták meg, nem véletlenül – kezdte Horváth Csaba, a könyvtár igazgatója. – Célunk, hogy a kisgyermekeket az olvasás szeretetére neveljük. Sok esetben értünk már el sikert, többször láttunk már könnycseppeket hullani egy-egy könyv visszahozatalakor.

Nemcsak a kicsik, a felnőttek körében is népszerűbb ma az olvasás és a könyvtárba járás, mint néhány évvel ezelőtt. – A Covid idején – ha fogalmazhatok így – mindannyiunk élete átrendeződött. Ez a könyvtár esetében is így volt – folytatta Horváth Csaba. – Az újranyitást követően valamelyest megnövekedett a látogatóink száma. A „bezártság” ideje alatt sokaknál kialakult az olvasás iránti igény, és mint tudjuk, könyvtárba járni gazdaságosabb, mint megvenni az összes könyvet, ami érdekel minket.

Az országos programsorozat legfőbb célja, hogy a könyvtárat ismét felfedezzék maguknak a látogatók. Horváth Csaba szerint ehhez Sopronban minden eszköz adott. – Megtalálhatóak nálunk helyismereti dokumentumok, 19–20. századi folyóiratok, illetve a városunkban alkotó írók, költők művei is. A könyvtárak közötti együttműködés és az előfizetett adatbázisok segítségével nincs olyan könyv vagy folyóirat, melyet ne tudnánk elérhetővé tenni az olvasóink kérésére – zárta a könyvtár vezetője.

Nyitvatartás: A Széchenyi István Városi Könyvtár Pócsi utcai és Bánfalvi úti intézménye is az őszi nyitva tartás szerint várja az érdeklődőket.

Pócsi utca: kedd: 10–18 óra, szerda és csütörtök: 10–16 óra, péntek: 10–18 óra, szombat: 10–13 óra (vasárnap és hétfőn zárva tart)
Bánfalvi út: hétfő, kedd, szerda 9–13.30, valamint 14–17 óra, péntek 9–12 óra (csütörtökön, szombaton és vasárnap zárva van a fiókkönyvtár)

Próbálja ki kvízünket!

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek