Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A hagyomány útján
Horváth Ferenc Péternek a nyugdíjba vonulása óta több ideje jut a művészetre, évente 10–15 képet fest. Fotó: Filep István

Megnyílt Horváth Ferenc Péter jubileumi kiállítása

A hagyomány útján

| Madarász Réka | Kultúra

Április 24-ig látható Horváth Ferenc Péter Pillanatok című kiállítása a Várkerület 19 Galériában. Az alkotó az Ikva-parti tájképeken kívül erdei túráit is megörökítette legújabb porpasztell képein.

A múlt héten ünnepelte 70. születésnapját Horváth Ferenc Péter. Ahogy azt tőle már megszokhattuk, a jeles eseményre régi és új alkotásait felvonultató tárlattal készült.

– Korábbi képeim a Várkerület 19 Galéria előterében kaptak helyet – mesélte. – Ezek főként soproni tájképek: örök kedvencemet és egykori lakhelyemet, az Ikva-partot, a Rózsa utcát és környékét ábrázolják. A képek nagy részét már decemberben a Soproni Petőfi Színházban is meg lehetett nézni. A belső térben láthatóak a legújabb alkotásaim, melyek az elmúlt fél–egy év gyümölcsei.


Az alkotónak a nyugdíjba vonulása óta több ideje jut a művészetre. Míg korábban évi 1–2 képet festett, addig azóta 10–15-öt is.

– Persze jókedv, hangulat is kell a festéshez – folytatta. – Kikapcsol a rajzolás, az alkotás; a feleségem halálát is segített feldolgoznom. Valamikor fél–egy nap alatt is elkészülök egy képpel, máskor lassabban megy. A porpasztell nagyon kényes anyag, nem szabad sokat rádolgozni, mert az megöli a színeket. Az utóbbi időben túrázni járok a postásokkal. A friss levegő, a csend, a varázslatos táj rendkívül jó hatással van rám. Mindegyik évszaknak megvan a maga szépsége, ezt próbálom visszaadni legújabb képeimen.


Az alkotónak mindig azt mondták a „nagy öregek”, hogy „ha majd megöregszel, megvilágosodsz”. És valóban: mostanában világosabb színeket használ, mint azelőtt, és „kevésbé meseszerűen” fest. Rengeteg technikai fogást elsajátított Pósa Edétől. Fekete kartonra dolgozik puha krétával. A tanulást pedig még mindig nem hagyta abba: Horváth Ferenc Péter a közeljövőben akvarellfestő kurzusra készül, hogy finomabb, levegősebb képeket tudjon készíteni vegyes technikával.

A kiállításmegnyitó: Horváth Ferenc Péter Pillanatok című kiállításának megnyitóján több mint 110-en vettek részt a Várkerület 19 Galériában. A tárlatot a Soproni Képzőművészeti Társaság elnöke, Jakabné Tóth Márta nyitotta meg. Köszöntőt mondott ­Herczeg Anikó alelnök. Az alkotások április 24-ig tekintehetőek meg – hétfő kivételével – naponta 15 és 17 óra között.

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...