Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A gyertyák csonkig égnek
Szilágyi Tibor és Szélyes Ferenc a darab két főszereplője Fotó: Pluzsik Tamás

A gyertyák csonkig égnek

| Pluzsik Tamás | Kultúra

Már látható A gyertyák csonkig égnek című színpadi játék a Soproni Petőfi Színház kamaraelőadásaként a Liszt-központban.

A nagy indulatoktól feszülő, szuggesztív erejű regény vakító élességgel világít a barátság, a hűség és az árulás ösvényeibe. Két régi barát évtizedek után újra találkozik, s végig beszélgetik az éjszakát. A múltra visszatekintve egyikükből vádlott, másikukból vádló lesz: egyikük annak idején elárulta, sőt majdnem megölte barátját, elcsábította a feleségét, örökre tönkretette az életét – olvasható az először 1942-ben megjelent regény fülszövegében. A gyertyák csonkig égnek ezt követően csak a rendszerváltás után, az 1990-es könyvhéten jelenhetett meg ismét idehaza. 

– Úgy gondolom, nagyon is stílszerű ezzel a darabbal indítani a remény évadát – mondta a premiert követően Pataki András. A darab rendezője szerint valójában egy krimit láthatnak a nézők. Olyan történet ez, amelynek a megbocsátáshoz és a tiszta lelkiismeretű elmúláshoz vezető belső út az egyik kulcsa.

– Ennél szebb ajándékot nem is kaphattam volna az 55. színházi évadom kezdetére, mint hogy ennek a remekműnek a soproni színpadra állításában részt vehetek – fogalmazott a Kossuth- és Jászai-díjas, kiváló és érdemes művész Szilágyi Tibor. – Arról nem beszélve, hogy nagyon is aktuális időpontban, hisz pontosan annyi idős az általam alakított szereplő, mint amennyi én most vagyok, így a Tábornok számomra egyúttal a színészi és az emberi érettség találkozása is.

Az egyfelvonásos darabban Konrádot Szélyes Ferenc, az inast pedig Major Zsolt alakítja. Az előadás dramaturgja Katona Imre, jelmeztervezője Szélyes Andrea.

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...