Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Vezessünk óvatosan!
Fotóillusztráció: Varga György – MTI

Minden vadbalesetről kötelező értesíteni a rendőrséget

Vezessünk óvatosan!

| Szilágyi Andrea | Zöld Sopron

Sokáig nehéz volt eldönteni, hogy egy vadgázolás esetén kinek jár kártérítés. A nyáron életbe lépett szabályozás szerint, ha nem vadászati tevékenység miatt került az útra a vad, az autósé a felelősség.

Nem csak a házunk kertjében okozhat kellemetlen meglepést egy eltévedt állat – az utakon legtöbbször a párzási időszakokban jelennek meg. A vadgázolás felelősségének kérdése körül komoly jogi viták alakultak ki. A 2023. július 1-jén érvénybe lépett szabályozás azonban sokkal egyértelműbben fogalmaz, mint a korábbi: hacsak nem vadászati tevékenység következtében kerül az útra a vad, akkor nem az illetékes vadásztársaságot terheli a felelősség. Azaz autósként ne számítsunk arra, hogy a vadásztársaság kifizeti az autó javítását, sőt, kárigénnyel élhet az autós felé a megsérült vagy elpusztult vad miatt. A Soproni Fertőtáj Vadásztársaság adatai szerint évente körülbelül 70–100 őzet, tizennégy–tizenöt szarvast és nyolc–tíz vaddisznót ütnek el az autósok a társaság ellenőrzése alá tartozó területen. Ezért fontos, hogy ha kint van a vadveszélyt jelző tábla, vezessünk lassabban. Kora reggel és este is érdemes körültekintőbben hajtani: ilyenkor aktívabb a vad, emellett a látási viszonyok is rosszabbak. Az apróvad esetében előfordul, hogy az utakon melegszenek, mert az aszfalt jobban tartja a hőt. Ez elsősorban a tavaszi és a nyári időszakokra jellemző.

– Az autó lámpája elvakítja az állatot, ezért ha van rá lehetőségünk, fékezés után tompítsuk a fényt – mondta Bálint Gergely, a Roth-technikum oktatója, vadgazdamérnök. – Saját épségünk érdekében nem érdemes elrántani a kormányt a vad láttán, hiszen az autó irányíthatatlanná válik. Próbáljunk meg inkább fékezni, és készüljünk fel az ütközésre, így több esélyünk van kisebb sérüléssel megúszni a balesetet.

Mit tegyünk, ha már megtörtént a baj? – Ha vannak utasaink, ellenőrizzük testi épségüket, hívjunk mentőt, ha szükséges! – folytatta Bálint Gergely. – Ezután húzódjunk le az útról, kapcsoljuk fel a vészvillogót, és tegyük ki az elakadásjelzőt, hogy az arra elhaladók is értesüljenek a balesetről! Hívjuk a rendőröket, akik a vadászatra jogosultat is értesítik a balesetről! Lopásnak minősül, ha betesszük az elgázolt vadat az autónkba, és elhajtunk. Ezeken kívül fontos, hogy minden esetben alaposan dokumentáljuk (fotókkal és videókkal) a káresetet, a saját biztosítónk kérheti ezeket a kártérítés során.

A vaddisznónak ma már nincs kimondott párzási időszaka, a szakemberek egész évben találkoznak kis malacokkal az erdőkben. Az őz esetében július közepétől augusztus közepéig tart az üzekedés. A gímszarvas bőgése szeptemberben kezdődik, de elhúzódhat október végéig. A dámszarvas barcogása – amivel leginkább a Dudlesz-erdő mellett találkozhatnak – októbertől kezdődően általában másfél hónapig tart.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Sopron város kékfrankosa

Sopron város kékfrankosa

2024. 05. 01. | Szilágyi Andrea

Iváncsics Zoltánt nem kell bemutatni városunk lakóinak – borászatáról mindenki hallott már, aki kiváló, zamatos, soproni bort keresett. A termelő a sz...