Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Váratlan vendég a kertben?
A Roth-technikum diákjai és oktatói rendszeresen részt vesznek a TAEG Zrt. hajtásain, tanulmányi vadászatokon.

Egy eltévedt vad sokszor tud kellemetlen meglepést okozni

Váratlan vendég a kertben?

| Szilágyi Andrea | Zöld Sopron

A vadgazdálkodásról legtöbbször az embereknek a vadászat jut az eszükbe, azonban ez csak 1–2 százalékát teszi ki a szakemberek munkájának. A vadgazdálkodás ennél sokkal többről szól: például a vad etetéséről, gondozásáról, illetve az élőhely megóvásáról, fejlesztéséről.

A vadgazdálkodás elsősorban a vadon élő állatok elterjedésének, az állomány nagyságának és minőségének befolyásolása. A vadgazdálkodó tartja rendben az élőhelyet, ügyel arra, hogy ne tizedelje betegség az állatokat.

– Biztos sokan vannak, akik „szórakozás” vagy „presztízs” miatt vadásznak, azonban nem ez a jellemző. Aki ebben dolgozik, annak a vadászat hivatás – kezdte Bálint Gergely, a Roth Gyula erdészeti technikum oktatója. – Nem célunk, hogy hadat viselve irtsuk az állatokat, inkább óvjuk őket addig, amíg azt a gazdálkodási cél megengedi. A téli hidegben sokszor platós autóval visszük nekik a kiegészítő takarmányt.

Az iskola tanulói és oktatói egy másik fontos feladatban is segítséget nyújtanak: a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.-vel közösen rendszeresen vesznek részt hajtásokon, tanulmányi vadászatokon, melyek során megpróbálják távol tartani az erdei vadat a városunk peremterületén élőktől. A legutóbbi, decemberi hajtáson a Roth-technikum 10. osztályosai képviselték az intézményt. Ekkor az uszodától indulva szinte a parkerdő egész területét bejárták. Az oktató számára is meglepő volt, hogy mennyi állattal találkoztak.

– A települések, az utak, a vasutak mind-mind életteret vesznek el a vadtól – indokolta a megjelenésüket a szakember. – Vannak olyan fajok, amelyek jól alkalmazkodnak a kialakult helyzethez és az emberhez, ilyen például a vaddisznó. A rozzant kerítésű, elhanyagolt kertek táplálékot és búvóhelyet is jelentenek számukra. Ugyanakkor az állatok többsége megriad a közelségünktől. A vad távol maradásához elég lehet egy kinti kutya, villanypásztor alkalmazása vagy a rendezett, zárt udvar.

A magyar vadgazdálkodás világhírű, elődeink nagy elismerést vívtak ki a magyar vadállománynak és az azt kezelő szakembereknek.

Erdésztechnikusok Sopronban: A Roth-technikumban nagy hagyományai vannak az erdésztechnikus-képzésnek. Az itt tanulók megismerkednek a vadgazdálkodás elméleti alapjaival és a gyakorlatban is sok ismeretet szereznek. Bálint Gergely elmondása szerint tanulóik nagy részét erdész, vadász családokból származók teszik ki, de akad olyan diák is, aki Budapestről érkezett városunkba, hogy szakmát tanuljon. Magyarországon jelenleg 7 iskolában lehet erdésztechnikusi végzettséget szerezni. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

A tavaszt köszöntötték

A tavaszt köszöntötték

2024. 04. 24. | Munkatársunktól

Palántabörze, kézműves kirakodóvásár, koncert, gyermekprogramok is várták az érdeklődőket szombaton a Lenck-villa kertjében a tavaszköszöntő rendezvén...