Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Parlagfű légi felderítése
Felszállás előtt egyeztették a pontos útvonalat a szakemberek Fotó: Griechisch Tamás

Parlagfű légi felderítése

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

A megyei kormányhivatalok júliustól a vegetáció végéig folyamatosan ellenőrzik a külterületek parlagfűmentességét.

A hatékonyság érdekében az elmúlt héten légi felderítést végeztek. Ezért lehetett látni az elmúlt héten csütörtökön Sopronból is egy rendőrségi helikoptert. A Légirendészeti Szolgálat gépének fedélzetén a szakemberek felvételeket készítettek. A kiértékelés után felszólítást kapnak azon tulajdonosok, akiknek ingatlanán parlagfüvet találtak.

Széles Sándor Győr–Moson–Sopron megyei kormánymegbízott elmondta, megyénkben a gazdákkal való együttműködésnek köszönhetően sikerült a parlagfű terjedését megállítani, a fertőzöttség mérséklésén azonban még tovább kell dolgozni. Hozzátette: tavaly 50 gazdálkodót szólított fel a kormányhivatal parlagfű elleni védekezésre, az érintettek már az első felszólításra elvégezték a munkát, kényszerkaszálásra nem volt szükség.

Kitért arra is, hogy a helikopteres megfigyelés idén is szinte a megye teljes területére kiterjedt, kiemelten figyeltek azokra a helyekre, ahol az elmúlt évben problémákat tapasztaltak. A védekezés hatékonysága térségünkben is évről évre javul, a földtulajdonosok, földhasználók fegyelmezettebbé váltak, ugyanakkor a parlagfű okozta károkat a fokozott védekezéssel is csak mérsékelni tudják, mert az allergén gyomnövény magja akár 30–40 évig is csíraképes marad a talajban. Ezért a parlagfű-fertőzöttséggel még hosszú ideig számolni kell.

Kapcsolódó cikkek

A tavaszt köszöntötték

A tavaszt köszöntötték

2024. 04. 24. | Munkatársunktól

Palántabörze, kézműves kirakodóvásár, koncert, gyermekprogramok is várták az érdeklődőket szombaton a Lenck-villa kertjében a tavaszköszöntő rendezvén...