Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Kampány a levegőért

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

A fűtési szezon kezdetén ismét a helyes fűtési technikákra és ezáltal a levegő minőségének megóvására hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium.

A Fűts okosan! tájékoztató kampány rávilágít a szilárd tüzelőanyagok veszélyeire és káros hatásaira, emellett minden szükséges információt biztosít a helyes lakossági fűtéssel kapcsolatban. A megfelelő tüzelőanyagok használatával nemcsak a levegő minősége javítható jelentősen a településeken, de az ott élők egészségének megőrzéséért is sokat tehetünk. A statisztikák szerint évente 8–12 ezer ember idő előtti halála hozható összefüggésbe a levegőminőséggel. 

Jelentős lépések történtek az elmúlt 10 évben a levegő minőségének javítása érdekében, ezek közül is kiemelkedik a kisméretűrészecske-kibocsátás csökkentésére vonatkozó ágazatközi program. A kormány idén fogadta el az Országos Levegőterhelés-csökkentési Programot, amely a következő időszakra vonatkozó legfontosabb levegőtisztaság-védelmi intézkedéseket, fejlesztéseket tartalmazza, valamint kitűzi a levegővédelmi szakpolitika új irányait.

A hulladékok elégetésére a háztartási tüzelőberendezések alkalmatlanok, ezt jogszabály is tiltja.

A kezeletlen fa és a papír kivételével tilos minden hulladék elégetése, beleértve például az alábbiakat is: „kezelt” fa, tehát festett, lakkozott (például régi ablakkeret, ajtók, raklapok), rétegelt lemez, bútorlap, építési fahulladék, színes, „fényes” papírhulladék, petpalack, műanyag hulladék, autógumi, használt ruha, rongy, fáradt olaj, üzemanyag. A felsorolt anyagok elégetésekor a bennük található mérgező vegyületek a levegőbe és a hamuba kerülnek, ezáltal szennyezve a környezetet, közvetlenül károsítva az egészségünket. Ezen túl, a nem rendeltetésszerű használat miatt a fűtőkészülék garanciáját is elveszíthetjük. A megfelelő fűtési módokról minden szükséges információ megtalálható  a ­futsokosankampany.hu internetes oldalon.

Kapcsolódó cikkek

A tavaszt köszöntötték

A tavaszt köszöntötték

2024. 04. 24. | Munkatársunktól

Palántabörze, kézműves kirakodóvásár, koncert, gyermekprogramok is várták az érdeklődőket szombaton a Lenck-villa kertjében a tavaszköszöntő rendezvén...