High-tech technológia a faiparban
2024. 04. 24. | Szilágyi AndreaA digitalizáció az élet minden területén utat tör magának: előnyeit számos szektor is felfedezte már. A faiparban dolgozók munkafolyamatai is sok vált...
Az elmúlt napok időjárása kedvezett a gombák fejlődésének, így most már elindult az igazi őszi szezon.
Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy volt olyan nap, amikor a piacon ötvenen is felkeresték a gombavizsgálót. A Sopron Holdingnak és a városvezetésnek köszönhetően ez a lehetőség ingyenes. A szakemberek pedig mindenkinek ajánlják, hogy fogyasztás előtt az összes leszedett gombát nézessék meg. Szerencsére gyilkos galócát eddig nem vittek be, ám néhány mérgező gomba mindig előfordul.
– A soproni erdőben nagyobb mennyiségben az őzlábgombák három ehető fajával találkozni – tudtuk meg Varga Boglárka gombaszakértőtől. – Emellett megtalálható még a fenyőtinóru, illetve a pöfeteg és a világító tölcsérgomba. Érdekes mód vargányából térségünkben a korábbi évekhez képest kevesebb terem. Már csak azért is nehéz rábukkanni, mert a jó lelőhelyeket a gombászok megtartják maguknak. Lényeges, hogy az erdőben saját fogyasztásra egy alkalommal két kilogramm gombát szabad leszedni. Többet nem is érdemes, hiszen gyorsan romló élelmiszerről van szó.
Varga Boglárka kiemelte, a családi házak füves udvaraiban tömegesen jelent meg a fehér színű tarlógomba. Ezt tanácsos a földön hagyni, ugyanis könnyen összetéveszthető a rá nagyban hasonlító mérgező fajtársával.
A digitalizáció az élet minden területén utat tör magának: előnyeit számos szektor is felfedezte már. A faiparban dolgozók munkafolyamatai is sok vált...
Palántabörze, kézműves kirakodóvásár, koncert, gyermekprogramok is várták az érdeklődőket szombaton a Lenck-villa kertjében a tavaszköszöntő rendezvén...