Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

A szabályos zöldhulladékgyűjtés

| Zöld Sopron

Kukahíradó.

A zöldhulladék kezelése nemcsak a kerttel rendelkező háztartások feladata, hanem az önkormányzati szabályozás értelmében az ingatlan előtti területen élő fák után is össze kell gyűjteni a lehullott leveleket.

A zöldhulladékot gyűjtheti az emblémázott 170 literes zsákban, amelynek ára 220 forint, vagy szabványos, barna fedővel és barna színű kukatesttel rendelkező, az STKH-nál ingyenesen igényelhető hulladékgyűjtő edényben.

Az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv előírásaival összhangban évente 8 alkalommal, áprilistól novemberig havonta egy-egy alkalommal, előre meghirdetett időpontban, házhoz menő rendszerben biztosítja a zöldhulladék elszállítását az STKH. A begyűjtések pontos időpontjáról a honlapjukon (www.stkh.hu) található hulladéknaptárakban tájékoztatják az ügyfeleket. A kukát vagy a zsákot a begyűjtés napján reggel 5 óráig kell kihelyezni az ingatlan elé.

Ezekben elhelyezheti a fák és bokrok ágnyesedékeit (maximum 5 centiméter átmérőig), a lenyírt füvet és a lehullott leveleket. A túlrakott vagy túlsúlyos edények sérüléséért a zöldhulladék-gyűjtő kukák esetében sem tudnak felelősséget vállalni.

Tilos a zsákba és edénybe földmaradékot, nádat, tuskót, konyhai hulladékot dobni, de szintén nem kerülhet bele állati maradvány, forgács, fűrészpor és a kommunális vagy szelektív gyűjtésből származó hulladék sem. A nem megfelelő hulladékkal megrakott zsákok és kukák elszállítását a szolgáltató megtagadhatja.

Kertes házaknál érdemes kipróbálni a kerti komposztálást is, hiszen így értékes tápanyaggal dúsíthatja a termőföldet. A levegő védelmének érdekében várhatóan bevezetik a közeljövőben a kiskerti hulladékégetés tilalmát.

A zöldudvarokban nem adható le a kerti hulladék, erre a célra Sopron, Fertőendréd, Csér, Kőszeg és Celldömölk településeken külön komposztálótelepeket működtet a cég. Ezeken a szerződött lakossági ügyfelek évente hatszor adhatnak le alkalmanként maximum 300 kilogramm zöldhulladékot.

Kapcsolódó cikkek

Újra Virágos Sopronért

Újra Virágos Sopronért

2024. 05. 08. | Köves Andrea

Közel két évtizede indult útjára az Egészséges, emberibb környezetért, a Virágos Sopronért előadássorozat, amelynek májusi rendezvényét a Ligneum láto...