Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Világörökségi fejlesztés
A nagycenki Remetekápolnát a Hársfa sor bejáratánál építették újjá. Fotó: Filep István

Széchényi-örökség: minél teljesebben szeretnék bemutatni az értékeket

Világörökségi fejlesztés

| Munkatársunktól | Városi hírek

Elkészült a nagycenki Remetekápolna. Az imaházat a Sopron–Fertő kiemelt turisztikai térség idegenforgalmi fejlesztése részeként építették fel az eredeti helyétől nem messze.

Az 1754-ben Széchenyi Antal gróf és felesége, Barkóczy Zsuzsanna által ültetett hársfasor végében állt egykor egy remetelak és mellette a Remetekápolna. A mindenkori „cenki” remete feladata volt az épület őrzése, gondozása, a déli harangozás és az, hogy a kápolna esti imáján részt vegyen.

A Széchényi-örökség minél teljesebb bemutatása érdekében, a beruházás részeként az egykori Remetekápolna helyétől nem messze, a szoborpark mellett építették újjá az imaházat. Mint arról lapunkban korábban beszámoltunk (Megújuló Fertő-táj, Soproni Téma, 2020. február 26.), 300 millió forint értékű világörökségi beruházást hajtanak végre a Fertő-tájon. Ennek keretében végeznek fejlesztéseket Fertőbozon, Fertőszéplakon, Sarródon, valamint Fertőrákoson, a kőfejtő és barlangszínházban.

Az elmúlt héten tartott átadáson részt vett Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, Kárpáti Béla, a Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, valamint Csorba János, Nagycenk polgármestere is.

Kapcsolódó cikkek

A helyi értékek őrei

A helyi értékek őrei

2024. 05. 01. | Köves Andrea

A 155 éves múlttal rendelkező Soproni Városszépítő Egyesület megtartotta a napokban éves közgyűlését, ennek apropójából beszélgettünk Józan Tiborral,...