Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Várkerület – a soproni Ring

Emlékek útján – több épület a II. világháború bombázásaiban elpusztult

Várkerület – a soproni Ring

| Munkatársunktól | Városi hírek

Sopron változatos és gazdag történelme sokakat érdekel – sorozatunkban a különböző városrészek kialakulásáról, elnevezéséről, érdekes históriáiról írunk. Ezúttal a Várkerület titkai tárulnak fel.

A Várkerület egyes részeit, az egykor ott folytatott fő tevékenységre utalva, különböző módon nevezték el. A Széchenyi tértől az Ötvös utcáig terjedő szakasz volt a Szénapiac (Heuplatz), ezt követte a Kocsmaszer (Wirtshausgasse), majd a marhavásártér (Viehmarkt), végül pedig a Kovácsszer (Schmiedgasse) vitt a Festetics-majorhoz. A külső házsora már a középkorban ismert volt. A Várkerület belső öve a XVIII. században épült ki, a kuruc háborúkat követően ugyanis a belváros bástyaöve mindinkább veszített jelentőségéből. Ekkor a várárkot feltöltötték, és helyét apró házakkal és vásáros bódékkal építették be. Ennek az új házsornak, illetve az itt működő üzleteknek a gazdasági jelentősége a század végéig folyamatosan nőtt. A mai Várkerület kőházsorának építése a 18. század végén kezdődött el. Több épület a II. világháború bombázásaiban elpusztult, viszont a várfal egyes részei így láthatóvá váltak. A XX. század elején a Várkerületen is áthaladt a soproni villamos vonala, a Kisvárkerület pedig hosszú ideig a városi piacnak adott otthont. A soproni „Ring”-hez is rengeteg történet kötődik, álljon itt ezek közül kettő!

A Várkerület Hátsókapu sarkán álló kőoroszlán, az egykori Arany Oroszlán fűszerüzlet cégére. A két világháború közti időben itt gyülekeztek a munkát kereső emberek. Őket a köznyelv a ház korábbi tulajdonosáról, Müller Paulin kereskedőről, „Pemüller” huszároknak nevezte.

Az egykori Arany Szarvas fogadó híres vendége volt Johann Strauss. A keringőkirály harmadik feleségével, Adellal mint fiatal házas titokban érkezett a városba, a nászút eltöltésének szándékával. Munczy Lajos, a világlátott cigányprímás felismerte a mestert, és egy magyar nótát félbehagyva hirtelen rákezdett a Kék Duna keringőre. Ekkor a közönség is felismerte a híres zeneszerzőt, és lelkesen ünnepelni kezdte. A pár azonban nyugalomra vágyott, és elmenekült az ünneplés elől. Valószínűleg ez az oka, hogy a Strauss repertoárban nincs Ödenburg-Walzer, mondogatják a soproniak.

Az írás elkészítésben közreműködött dr. Krisch András, a Soproni Evangélikus Gyűjtemények vezetője.

Kapcsolódó cikkek

A helyi értékek őrei

A helyi értékek őrei

2024. 05. 01. | Köves Andrea

A 155 éves múlttal rendelkező Soproni Városszépítő Egyesület megtartotta a napokban éves közgyűlését, ennek apropójából beszélgettünk Józan Tiborral,...