Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Ülő nők szobra

Ülő nők szobra

| Városi hírek

Szobrok, műemlékek, középületek.

 A Kőfaragó téri lakótelep szélén lévő kis parkban 1977-ben avatták fel Makrisz Agamemnon (1913–1993) Munkácsy- és Kossuth-díjas, görög származású magyar szobrászművész vörösréz lemezből készült Ülő nők (eredetileg Testvérek) című alkotását, melyet Győr városa adományozott Sopronnak, a megformált két nőalak Győr és Sopron összetartozását hivatott jelképezni (Ország–Világ, 1978. február 8.). A kompozíció különlegessége, hogy az alakok szemét festéssel emelte ki a művész, így azok szinte világítanak. A hazai szobrászművészek közül Makrisz Agamemnon volt az első, aki az ókori görög hagyományok felújításával, mintegy kiemelésként, hangsúlyozásként festette is a szobrait. Makrisz Agamemnon a második világháborúban részt vett a görögországi ellenállási mozgalomban, 1945-től azon 140 görög értelmiségi egyike volt, akiket a francia kormány hároméves ösztöndíjjal Párizsba meghívott, ahol bekapcsolódott a nemzetközi baloldali mozgalmakba. Hazájába politikai okokból nem tért vissza. 1950-ben a Béke Világtanácsban hazája képviselőjévé választották, ezt követően a francia kormány kiutasította az országból, ezért feleségével Budapesten telepedett le. Nagyon fogékony volt az új technikák, a szobrászatban addig ritkán használt anyagok iránt, jó példa erre a Kőfaragó téri, vörösréz lemezből készült alkotása. Makrisz Agamemnon a görögországi politikai változások után gyakran járt szülőhazájában, 80. születésnapját követően egy ilyen látogatás alkalmával halt meg.

Fotó és szöveg: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.

 

A nyugalom éve

2019. 12. 18. | Horváth Ferenc jegyzete

„A karácsonyi ünnepkör a megbocsájtás és a megbékülés időszaka is. Ezekben a napokban emelkedjünk felül sérelmeinken, hagyjuk magunk mögött a békétlenséget, s ha sikerül, akkor óvjuk és őrizzük meg a következő évre is!”