Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Több halat az asztalra!
A kormány célja, hogy jó minőségű, egészséges környezetből származó magyar élelmiszer kerüljön a családok asztalára Fotó: Németh Péter

A döntés hozzájárulhat a fogyasztás növekedéséhez

Több halat az asztalra!

| Munkatársunktól | Városi hírek

A kormány döntésének értelmében az idén is folytatódott a legfontosabb élelmiszerek áfájának csökkentése.

Januártól 27-ről 5 százalékra csökkent a hal és egyes sertéstermékek és belsőségek áfakulcsa. Az intézkedés, illetve a Minőségi Magyar Hal tanúsító védjegy bevezetése is hozzájárulhat a hazai halfogyasztás további növekedéséhez.


A kormány egyik legfőbb célja, hogy bővüljön a hazai fogyasztás, a legfontosabb élelmiszerekhez pedig az emberek olcsóbban jussanak hozzá, és több belföldi, jó minőségű, egészséges környezetből származó magyar élelmiszer kerüljön a családok asztalára. Az elmúlt években számos élelmiszer áfája csökkent, többek között kedvezményes, 5 százalékos kulccsal adózik a sertés- és a baromfihús, a friss tej, és a tojás is. Az áfacsökkentéseknek köszönhetően egy átlagos családnál legalább évi mintegy negyvenezer forinttal több pénz marad.


Az adócsökkentések másik nagy nyertese az agrárium, hiszen az élelmiszer- és a mezőgazdaság egyaránt több lehetőséghez jut az áfacsökkentés következtében, visszaszorul a feketegazdaság, miközben az emberek többet tudnak vásárolni, nő a fogyasztás.

Kapcsolódó cikkek

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.

 

A nyugalom éve

2019. 12. 18. | Horváth Ferenc jegyzete

„A karácsonyi ünnepkör a megbocsájtás és a megbékülés időszaka is. Ezekben a napokban emelkedjünk felül sérelmeinken, hagyjuk magunk mögött a békétlenséget, s ha sikerül, akkor óvjuk és őrizzük meg a következő évre is!”