Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Városi hírek

Hírek

Városi hírek

Április elsején újra nyitnak

Április 1-jén nyit a Páneurópai Piknik Látogatóközpont. Az ingyenesen látogatható épületben az 1989-es történelmi események megismerésén túl lehetőség van egy-egy kávé vagy frissítő elfogyasztására is. Szombattól újra programokkal várja az érdeklődőket a balfi József Attila Művelődési Ház is.

Így írok én! – Petőfi bandázó

A már megszokott irodalmi mellett idén – a Petőfi 200 emlékév miatt – zenei pályázatot is hirdet a Pro Kultúra. Az „Így írok én”-re Sopron és környéke 10–14 éves diákjainak műveit (versek, mesék, novellák) várják. A „Petőfi bandázó” zenei pályázatra középiskolás zenekarok, zenészek küldhetik be munkáikat, melyek lehetnek megzenésített Petőfi versek vagy már megzenésített Petőfi-vers-átdolgozások. A beküldési határidő egységesen április 16., vasárnap (fekete.gergely@prokultura.hu vagy Liszt Ferenc Kulturális Központ, 9400 Sopron, Liszt Ferenc u. 1.). A beérkezett műveket szakmai zsűri értékeli, a kategóriák győztesei meghívást kapnak az „Így írok én! – Petőfi bandázó” gálarendezvényére, ahol fellép hat zenekar. A végső győztes formáció egy profi videoklipet készíthet, a díjazott irodalmi alkotások pedig megjelennek a Soproni Füzetek következő számában. A gála május 12-én lesz a Liszt-központban. www.prokultura.hu

Zöld Sopron

Kárenyhítés: segítik a gazdákat

Négyszeresére növelte a kormány a kárenyhítési alap forrásait. – A kivételesen aszályos tavalyi év veszteségeinek mérséklésére március 31-ig több mint 22 ezer termelő kapott összesen 50,6 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatást – közölte Nagy István agrárminiszter. Az aszály fokozottan sújtja térségünket: az Országos Meteorológiai Szolgálat beszámolója szerint az elmúlt egy hónapban érdemi csapadék nélkül maradt a Kisalföld, valamint a Nyugat-magyarországi-peremvidék. Sopron környékén már a nagyfokú aszály jelei is mutatkoznak.

Fiatalok a természetvédelemben

Idén is várják az ifjú kócsagőröket a nemzeti parkok. 2023-ban immár 10. alkalommal hirdették meg a programot. Ifjú kócsagőrnek április 22-ig lehet jelentkezni olyan 18 és 24 év közötti fiataloknak, akik betekintést szeretnének nyerni a gyakorlati természetvédelembe. www.ifjukocsagor.furgediak.hu

Sport

Karate: soproni egyesületek érmesei

Két soproni egyesület versenyzői is sikeresen szerepeltek a hétvégi karate országos bajnokságon és utánpótláskupán. A megmérettetést a Shotokan Karate-do International Hungary karareszervezet rendezte Vácon. A kupán 20 egyesület több mint 400 sportolója indult. Sopronból a Bushido-Viadukt SE karatésai Balla Dániel vezetésével kumitében versenyeztek. Rausch Dániel a 14–15 éves fiúk között, míg Balla Dániel a felnőtt kategóriában szerzett ezüstérmet.

A Shotokan Tigrisek SE nagyobb csapattal érkezett. Aranyérmet szerzett Kiss Benjamin, Deák Hanga, Kocsis Árpád (felnőtt kategória), ezüstéremmel tért haza Kocsis Bendegúz, bronzérmes lett Pál-Szabó Vivien, Halász Torda, Mayer Bertalan, Gáncs Krisztián, a katacsapat (Pál-Szabó Vivien, Takács Niké, Kiss Benjamin), negyedik helyen végzett Deák Hanga és Takács Niké, ­Deák Zsolt az ötödik lett.

Augusztus végén a szövetség világbajnoksága Győrben lesz. A két egyesületből öten küzdenek a magyar csapatba kerülésért.

Fényes eredmények a SMAFC atlétáitól

Első helyezett lett a SMAFC U18-as lánycsapata (Dolmány Emma, Nemes Réka, Kádár Eszter – edzőjük Némethné Csordós Rita) a gödöllői mezei futók versenyén. Ugyanitt az U20-as lánycsapat a dobogó harmadik fokára léphetett, az U16-os ­Kis-Soós Hunor pedig a negyedik helyet szerezte meg. A Budapesten megrendezett fedett pályás bajnokságokon az U16-os Kis-Soós Hunor háromezer méteren korosztálya hetedik legjobbja lett. Az U18–U20-as országos bajnokságon tizenegy versenyzővel vett részt a SMAFC atlétika szakosztálya. Egy második, egy ötödik, három hatodik és négy hetedik helyet szereztek meg a soproniak.

Áprilisban újra bringabörze

Április 2-án 9 és 12 óra között tartják a már hagyományos Vasvilla bringabörzét az iskolában. A helyszínen régi és új kerékpárokat lehet adni-venni.

Sztárok itt és ott

Buli van! – zenei ajánló: HayDm Street buli – 2023. április 1., szombat 21.30, Búgócsiga

Április 1-jén a legjobb bulizenék a színpadon és a tánctéren: HayDm Street koncert lesz a Búgócsiga Akusztik Gardenben. Egy zenekar, ahol nincsenek zenei gátak, mindegy, hogy rock, diszkó vagy lágyabb dallamok. Nekik a publikum szeretete a legfontosabb. A soproni formáció zenei változatosságával, profi színpadi fellépésével mindig különleges élményt nyújt a közönségnek.





Kapcsolódó cikkek

Valódi értéket teremtenek

Valódi értéket teremtenek

2024. 04. 24. | Etzl Edgár

– A múzeumnegyedben színvonalas keretek között mutathatjuk be Sopron gazdag történelmét és kultúráját – mondta az építőipari nívódíj emléktáblájának l...