Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Városi hírek

Hírek


Városi hírek

Rendőrök elismerése

A soproni rendőrök munkáját díjazták a rendészeti központban. A múlt csütörtöki állománygyűlésen adták át az elismeréseket a kapitányság munkatársainak. Az eseményen dr. Herczeg Zoltán alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság vezetője elmondta: a közbiztonság fenntartásáért komoly munkát végeznek, amelynek ékes bizonyítéka, hogy 2022-ben a Soproni Rendőrkapitányság „Az év kapitánysága” címet nyerte el. A rendezvényen részt vett dr. Farkas Ciprián polgármester, valamint dr. Simon István alpolgármester.

Kiskertprogram

Négy előadást hallhattak a kiskertprogram csütörtöki rendezvényének résztvevői a Kozmutza-iskolában. A program házigazdája Nagykutasi Viktor kertész–szakíró volt. – Szeretnénk Sopronban egy gazdakört létrehozni, mert itt nagyon sok kistermelő van, akik világszínvonalú zöldségeket, gyümölcsöket kínálnak – hangsúlyozta dr. Varga Mária környezetvédelmi szakmérnök. A rendezvény megnyitóján köszöntőt mondott dr. Farkas Ciprián polgármester.

Életmentő készülékek

Új, modern EKG-készülékkel támogatja a város a Balfi úti és az Ikva idősek otthonát, valamint a központi orvosi ügyeletet. Az eszközöket dr. Farkas Ciprián polgármester nyújtotta át az egészségügyi és szociális intézmények munkatársainak múlt pénteken.

Lobog a szeretet lángja

Meggyújtották a negyedik gyertyát a város adventi koszorúján vasárnap este. Dr. Farkas Ciprián polgármester arról beszélt, hogy advent az elcsendesülés ideje, amikor a lelkünket felkészítjük az ünnepre. Az ökumenikus szertartáson Barta Lívia református lelkipásztor, dr. Tóth Károly evangélikus igazgató–lelkész és Horváth László kórházlelkész is megosztotta a karácsonnyal kapcsolatos gondolatait. A rendezvényen közreműködött Sopron Város Fúvószenekara, a gyertyát Holc Roland, a Hunyadi-iskola elsős diákja gyújtotta meg. Fotó: Filep István

A gyertyát Holc Roland, a Hunyadi-iskola elsős diákja gyújtotta meg.

Létfontosságú a faipar

– A magyar építőipar és gazdaság számára létfontosságú, hogy legyen magyar fa és faipar, a lakosság szempontjából pedig, hogy legyen tűzifa – hangsúlyozta Semjén Zsolt Sopronban. A miniszterelnök-helyettes kiemelte: a koronavírus-járvány idején megroppant az a felfogás, hogy a globális világpiac mindent megold, az orosz–ukrán háború nyomán pedig beigazolódott, hogy ha nem tudunk a legszükségesebbekre tekintettel önellátásra berendezkedni, akkor könnyen kiszolgáltatott helyzetbe kerülünk. Semjén Zsolt hozzátette: az erdészetnek három alapvető feladata van. Első, hogy legyenek minőségi erdők idehaza, a második a magyar gazdaság faanyaggal való ellátása, a harmadik pedig a rekreáció.

A legjobbak között a Vincellér

Összesen 19 tételt, köztük a Vincellér Borbirtok Első gólya nevű primőr soproni zenitjét díjazták 2022-ben Az év legjobb újbora versenyen. A megmérettetés fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter volt.

Adventi adomány

Jótékonysági gyűjtést szerveztek a Soproni Egyetem hallgatói az adventi vásárban. A felajánlásokból befolyt 150 ezer forintból a Soproni Gyógyközpont Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztályának két inhalátort és három vérnyomásmérő készüléket adományoztak.

A Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi, valamint a Faipari Mérnöki és Kreatív Kar hallgatói projektmenedzsment tantárgy keretében szervezték meg a jótékonysági akciót. A diákok adományát dr. Tóth Gergely PhD osztályvezető főorvos és Gedéné Hadarits Ilona főnővér vette át és köszönte meg.

Megújult a Kőhattyú környezete

A Soproni Városszépítő Egyesület és a Virágos Sopronért Egyesület útmutatásával, valamint ifjabb dr. Vendel Miklós finanszírozásával rendezték a Kőhattyú szobor környezetét. A zöldterületen két új, különleges csemete is helyet kapott. A gömbciprusokat az 1971-ben végzett évfolyam egykori hallgatói ajánlották fel. A növényt dr. Barabics Elemér, a Soproni Egyetem botanikus kertjének egykori vezetője nemesítette. További érdekesség, hogy a tér felújítása után nem sokkal a városszépítők Svájcból kaptak egy 1923-ban készült fotót a szoborról, amelyen ma már nem létező épületek is láthatók. Fotó: Filep István

Kultúra, művészetek

Középiskolai filmpremier

A Szent Orsolya Gimnáziumban tartották az Akik a hazára voksoltak című film országos középiskolai premierjét. A hűség nap alkalmából a Szent Orsolya Gimnázium 11–12. évfolyamosai Bárány Krisztián rendező–szövegkönyvíróval is találkoztak múlt szerdán.

– Fontos, hogy az ehhez hasonló filmeket az oktatásban is tudjuk használni – mondta Bárány Krisztián. – De ennél is fontosabb, hogy emléket állítsunk Krug Lajosnak, Machatsek Gyulának és hőstársaiknak. Az volt a célunk, hogy úgy merüljünk el egy történetben – különösen olyanban, amelyről hosszú évtizedekig nem lehetett hallani –, hogy a film megnézése után is benne maradjunk, szülessenek új gondolatok, érzések. Témává váljon életünkben a film.

Bemutatták a csirkefogót

Von Alexander, a csirkefogó címmel megjelent ­Zentai László új regénye. A kötetet múlt csütörtökön mutatták be a ­Hotel Pannonia Fehér termében. A szerzőnek ez a tizedik könyve, a harmadik regénye. Fotó: Filep István

Sport

Új lendületben a SFAC-os kézisek

Új lendületet kapott a SFAC 1900 kézilabda-szakosztálya, miután nyár óta Mittler Szabolcs szakosztályvezetőként és vezetőedzőként irányítja a munkát, Nagy Tamás pedig nemrég menedzserként csatlakozott a klubhoz.

Nagy Tamás elmondta: elsőszámú célja az összefogás, az önzetlen segítségnyújtás, és sokrétű tapasztalatával szeretné erősíteni a nagy múltú sportklubot.

A SFAC nyáron új női kézilabdacsapatot tudott elindítani a megyei első osztályban, ahol a lányok egyre szorosabb eredményeket érnek el, az utánpótlásképzésben pedig mintegy 25 fiatal sportol.

Ábrahám Tibor elnök szerint a legjobb kézbe került a kézilabda-szakosztály, és minden esély megvan rá, hogy továbbfejlődjenek a soproni sportolók. A kézilabdacsapat jövő tavasszal már várhatóan birtokba veheti az új ágfalvi tornatermet, ahol a hitelesítés megkezdődött, és új otthona lehet a SFAC-nak.

Soproni fiatalok

Vállalkozó fiatalok

Egy applikáció, amellyel a frissen végzett alkalmazott és képzőművészek könnyebben tudják értékesíteni alkotásaikat – ezzel az ötlettel nyerték meg a Szent Orsolya-iskola diákjai az országos IdeaFest Ötletverseny soproni területi döntőjét. Domonkos Gergely, Linter Dorka és Rajczi Áron 2023 februárjában a budapesti országos döntőben is bemutathatja majd az ötletet. A megmérettetésen a fiataloknak nem volt könnyű dolguk: öttagú szakmai zsűri előtt kellett prezentálniuk vállalkozási tervüket.

A területi döntőn egyébként jobbnál jobb ötletek szerepeltek: oktatási intézményeknek ajánlott hibabejelentő rendszert, a Z-generációt célzó jegyértékesítő felület, a környezettudatosság jegyében még vízzel működő motor tervét is tálalták a zsűrinek. A versenyzőket dr. Farkas Ciprián polgármester köszöntötte.

Sztárok itt és ott

Ünnepi kanapékoncertek

Házhoz viszi a komolyzenét a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar. Az együttes egy ünnepi YouTube-fesztivál keretén belül mutatja be a darabokat. December 26-án Beethoven 4. zongoraversenyét, december 27-én Arutjunian trombitaversenyét, december 28-án Copland klarinétversenyét, december 29-én Mozart d-moll zongoraversenyét hallgathatják meg az érdeklődők. A darabokat 18 órától láthatják a Pro Kultúra YouTube-csatornáján.

Buli van! – zenei ajánló: Ismét Sopronban a Brains –  december 27., kedd 21 óra, Hangár Music Garden

Házhoz viszi a komolyzenét a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar. Az együttes egy ünnepi YouTube-fesztivál keretén belül mutatja be a darabokat. December 26-án Beethoven 4. zongoraversenyét, december 27-én Arutjunian trombitaversenyét, december 28-án Copland klarinétversenyét, december 29-én Mozart d-moll zongoraversenyét hallgathatják meg az érdeklődők. A darabokat 18 órától láthatják a Pro Kultúra YouTube-csatornáján.








Kapcsolódó cikkek

A helyi értékek őrei

A helyi értékek őrei

2024. 05. 01. | Köves Andrea

A 155 éves múlttal rendelkező Soproni Városszépítő Egyesület megtartotta a napokban éves közgyűlését, ennek apropójából beszélgettünk Józan Tiborral,...