Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Városi hírek

Hírek

Városi hírek

Rászorulókat ajándékoztak

Ajándékcsomagokkal tette szebbé a szerényebb körülmények között élő felnőttek karácsonyi készülődését Sopron önkormányzata. A 75 csomagot múlt héten adták át a megyeháza dísztermében.

Dr. Farkas Ciprián polgármester köszöntőjében kiemelte: a jótékonyság, embertársaink segítése nemcsak nemes gesztus, hanem felelősség is. A karácsonyi felkészülés fontos része, hogy az önkormányzat ajándékcsomagokkal támogatja azokat, akik nehezebb anyagi körülmények között élnek.

Hétfőn, lapzártánk után a rászoruló gyerekeket is köszöntötte a polgármester.

Sopron–Győr: új vonatok

Több vonat jár az esti órákban Győr és Sopron között – tájékoztatta lapunkat a GYSEV Zrt. A december 11-étől érvényes, új, belföldi menetrend számos változtatást tartalmaz. Ezek közül fontos, hogy Sopronból 21.15-kor indul egy plusz járat Győrbe (ez 22.34-kor érkezik meg), valamint 21.51-kor a megyeszékhelyről városunkba (ez pedig 23.08-ra fut be).

Együtt hangolódtak az ünnepre

Közös énekléssel kezdődött a Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Sopron és Környéke Német Kultúrklub adventi rendezvénye. A Rejpál-házban pénteken tartott eseményen Krisch Magdolna, a Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke kiemelte: rendszeresen szerveznek programokat, hogy a tagjaik a hagyományaikat megőrizve tudjanak derűsen vigadni. Az eseményen köszöntőt mondott dr. Farkas Ciprián. Sopron polgármestere arra is felhívta a figyelmet, hogy a mostanihoz hasonló, nehéz időkben a közösségek rengeteg lelki erőt tudnak adni a tagjaiknak. A Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat fontos szerepet játszik ebben.

Diplomáciai találkozó

Aktuális várospolitikai és turisztikai kérdésekről egyeztetett a brit nagykövethelyettes dr. Farkas Cipriánnal és Csiszár Szabolccsal. Sopron polgármestere és alpolgármestere a városházán fogadta Andrew Davidsont (felvételünkön jobbra). A diplomata július óta dolgozik hazánkban, korábban élt Nigériában, Franciaországban, Szenegálban, Indiában, valamint Kínában is. Andrew Davidson találkozott dr. Magas Lászlóval, a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány elnökével és Nagy Lászlóval, az alapítvány titkárával is, akik átadták neki a harminchárom éve lebontott vasfüggöny egy darabját. Fotó és szöveg: Pluzsik Tamás 

Rangos elismerések

A Zsidóságért díjat vehette át a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vasárnapi közgyűlésén dr. Farkas Ciprián. Sopron polgármestere az elismeréssel kapcsolatban elmondta: – A díj a közös munka eredménye, meggyőződésem, hogy Sopron fejlődésének minden közösség a nyertese.

Firtl Mátyás, Sopron és térsége korábbi országgyűlési képviselője pedig a Barankovics emlékérmet vette át a hétvégén. A díjat a KDNP elnöksége és a Barankovics István Alapítvány ítéli oda hazánk fejlődésének előmozdításáért, a keresztény szellemiség és a kereszténydemokrácia megerősítéséért végzett munkáért.

Az 1921-es népszavazás 101. évfordulóján

Újságunk megjelenésének napja fontos dátum: december 14-én ünnepeljük a népszavazás 101. évfordulóját. Ahogy a korábbi években, úgy a tervek szerint idén is a Szent Mihály-temetőben kezdődik szerda reggel a program, dr. Sopronyi Thurner Mihály sírjánál helyeznek el virágot Sopron vezetői. Az elöljárók ezután a Hűségkapunál, valamint a legendás városvezető szobránál koszorúznak a környező települések polgármestereivel, önkormányzati képviselőkkel, intézményvezetőkkel. Idén december 17-én, szombaton 15 órától adják át a városi kitüntetéseket, majd a Hűségzászlónál az idei díszpolgár, dr. Fodor Tamás mond beszédet. Az ünnepi eseményekről jövő heti lapunkban részletesen beszámolunk.

Mint ismert, a velencei jegyzőkönyv értelmében 1921. december 14. és 16. között Sopron és környékének lakossága népszavazáson döntötte el, hogy Magyarországhoz vagy Ausztriához tartozzon-e. Ez volt a trianoni békeszerződés egyetlen komolyabb területi revíziója, amit a nagyhatalmak tartósan elfogadtak. A 23.561 szavazóból 15.334 ember (65 százalék) voksolt Magyarországra. Sopron 37.509 lakója közül 18.994-nek volt szavazati joga. Itt 89,2 százalékos részvétellel 72,7 százalék mondta, hogy magyarok maradjunk.

Kultúra, művészetek

Könyvbemutató

Von Alexander, a csirkefogó címmel megjelent ­Zentai László új regénye. A kötetet december 15-én 17 órakor mutatják be a Hotel Pannonia Fehér termében. Közreműködik: Molnár Anikó és Ács Tamás színművész, Jacsó Erika fuvolaművész, T. Horváth József zeneszerző, Horváth-Szarka Ábel zongoraművész. Az íróval Zsirai László szerkesztő beszélget. A szerzőnek ez a tizedik könyve, a harmadik regénye.

Előadással ünnepelnek

A Miért nem marad reggelire? című vígjátékkal búcsúztatja az évet a Soproni Petőfi Színház. A játék egy idősödő férfi, George és egy fiatal nő, Louise lassan kibontakozó szerelméről szól, amelynek nyitóképeként a férfi magányos mindennapjaiba pillantunk bele. Ray Cooney, A miniszter félrelép és a Páratlan páros szerzője ezúttal is garancia a nevetés és az elgondolkodás egymást nem kizáró élvezetére.

Az előadást az óév utolsó napjaiban, december 30-án 19 és december 31-én 17 órától láthatják a nézők a Liszt-központ Széchenyi termében.

Elismerés a filmesnek

Ezüst díjjal jutalmazták a soproni kötődésű Kovács Geri Kamikaze című sorozathoz készített filmelőzetesét New Yorkban, a Promax Global Excellence versenyen.

Sport

Sportévzáró 2022

Sopron sportolóit, az egyesületek és klubok edzőit, szakembereit és vezetőit a hagyományoknak megfelelően – idén a városháza dísztermében – köszöntötték a város vezetői.

A sportolók ebben az évben is kiemelkedően teljesítettek, az amatőröktől egészen a profi csapatokig, a fiataloktól a senior korosztályig tovább öregbítették városunk hírnevét itthon és külföldön is. A résztvevőket dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere és Csiszár Szabolcs alpolgármester köszöntötte. A Magyar Szabadidősport Szövetség elismerő oklevelét Kovács Miklós rendőr alezredes, a Fertődi Rendőrőrs parancsnoka és Vig József Attila, a Soproni Polgárőr Egyesület elnöke kapta. Az okleveleket dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármester, Barcza Attila országgyűlési képviselő, illetve Kósa István, a Sopron Városi Szabadidősport Szövetség elnöke adta át. A rendezvényen vetített képes előadást tartott a soproni sportéletről Bolodár Zoltán. Az eseményt követő baráti beszélgetésen Barcza Attila mondott köszöntőt.

A Magyar Szabadidősport Szövetség elismerő oklevelét Kovács Miklós rendőr alezredes (felvételünkön) és Vig József Attila, a Soproni Polgárőr Egyesület elnöke kapta. Fotó: Sopronmédia – Griechisch Tamás

Soproni fiatalok

Diploma nyelvvizsga nélkül

Múlt héten megszavazta a parlament a felsőoktatási törvény módosítását, amelynek legfontosabb eleme, hogy a diplomák átvételének ezentúl nem lesz feltétele a nyelvvizsga megszerzése. A jövőben a felsőfokú tanulmányok befejezését igazoló oklevél kiadásához csak a sikeres záróvizsga szükséges. Ugyanakkor a felsőoktatási intézmény a tantervben előírhat nyelvvizsgát vagy más nyelvtudásmérést. A rendelkezést az idei tanévtől, felmenő rendszerben kell alkalmazni.

Családtámogatás korábban

Előbb érkeznek a januárban esedékes családtámogatási ellátások a jogosultak bankszámlájára, postai kézbesítés esetén pedig lakcímükre – tudatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az elmúlt héten. Az ellátásokat legkésőbb december 23-ig kapják meg az érintettek.

Sztárok itt és ott

Buli van! – zenei ajánló: 6. Hard Christmas, december 16., péntek 17 óra, Hangár Music Garden

Idén december 16-án hatodik alkalommal rendezik meg a Hard Christmast a Hangárban. Az estét a nemrég alakult nu metal formáció, a D.Ø.D indítja, majd őt követi a környékbeli punk/rock legenda, az Aktuális. A harmadik fellépő a feszes punk/hc vonalat képviselő Doggie Bacon lesz, a bulit pedig a helyi Drawing oldschool hardcore betonozással zárja. Igazi baráti, családias, underground hangulat várható.


Kapcsolódó cikkek

Valódi értéket teremtenek

Valódi értéket teremtenek

2024. 04. 24. | Etzl Edgár

– A múzeumnegyedben színvonalas keretek között mutathatjuk be Sopron gazdag történelmét és kultúráját – mondta az építőipari nívódíj emléktáblájának l...