Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Mi újság?

Röviden

| Városi hírek

Hírek Sopronból és a városon túlról.

Városi hírek

Háború: segítő kezet nyújt Sopron is

Két, egyenként 10 millió forintos segítő alapot hozott létre az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítésére a soproni önkormányzat. Az előterjesztést a múlt heti közgyűlés egyhangúlag elfogadta.

– Ilyen válság estén mindannyiunk feladata, hogy segítő kezet nyújtsunk, és a humanitárius akcióban részt vegyünk – indokolta a közgyűlési javaslatot dr. Farkas Ciprián polgármester. Múlt szerdán döntöttek arról a képviselők, hogy Sopron önkormányzata is támogatja az ukrajnai háború menekültjeit. A közgyűlés létrehozott egy „Humanitárius alap az ukrajnai háborúban szükséget szenvedőknek” nevű pénzügyi alapot, és megnyitotta a 11600006–00000000–94156810-es nyílt bankszámlát, azért hogy támogassa a menekültek ellátásában részt vevő segítő szervezeteket. Az önkormányzat 10 millió forintot fizet be a számlára, ide utalhatnak a soproniak is. A befolyt összegekből például a Katolikus Karitászt, a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetet, a Magyar Református Szeretetszolgálatot, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítványt, a Magyar Vöröskeresztet, illetve a Híd Kárpátaljáért programot segítik.

E mellett Sopron önkormányzata további 10 millió forintot különített el a Sopronban ellátásra szoruló menekültek költségeinek fedezésére. Ennek az összegnek a felhasználásról a polgármester dönt. Városunk felkészült az Ukrajnából érkező menekültek fogadására, a Tóth Antal-iskola kollégiumában ideiglenes szállást is kialakítottak.

Böjti evangelizáció a Jelenések Könyvéről

Márciusban a Soproni Evangélikus Egyházközség vendége lesz Gáncs Péter nyugalmazott püspök, aki háromestés evange­lizációs sorozaton, majd két vasárnapi istentiszteleten hirdet igét. A következő időpontokban kezdődnek az igehirdetések: március 17., csütörtök 18 óra, március 18., péntek 18 óra, március 19., szombat 18 óra és március 20., vasárnap 8, illetve 10 óra. Az esti alkalmak helyszíne a gyülekezeti ház nagyterme, a délelőtti programokat a templomban tartják.

Zöld út

Virágos Sopronért

Az Egészséges, emberibb környezetért, a Virágos Sopronért rendezvénysorozat 152. előadását március 17-én, csütörtökön a Pedagógusok Művelődési Házában szervezik meg. Orbán Júlia köszöntője után dr. Józan Tibor, a Soproni Városszépítő Egyesület elnöke mutatja be egyesületének eredményeit. Horváth Sándor életmód-tanácsadó, teológus a boldog, egészséges élet nyolc alapelvéről tart előadást. A rendezvényen Orbán Júlia Radnóti-díjas versmondó és Fodor Gábor fuvolaművész is közreműködik.

Bennünk az erdő 

Erdőismereti vetélkedőt szervez középiskolásoknak az Országos Erdészeti Egyesület. A két elméleti és egy terepi feladatot tartalmazó, online megmérettetésre március 16-ig jelentkezhetnek a 3 fős csapatok a Kárpát-medence bármely oktatási intézményből. Az erdő amellett, hogy fizikai létünkhöz, fennmaradásunkhoz nélkülözhetetlen, szellemi életünk, kultúránk, művészetünk természetes és inspiráló környezete. Az idei „Fedezd fel az örökséged!” erdőismereti vetélkedő ezt a kapcsolatot állítja középpontba. A március 21-én induló vetélkedő eredményhirdetése április 22-én lesz.  

Kultúra

Folytatódik a nyugdíjasegyetem

Idén tavasszal is folytatódik a Soproni Nyugdíjasegyetem. A 11. évfolyam 21. szemeszterének első előadását március 8-án tartották a GYIK Rendezvényházban. Dr. habil Tóth Imre PhD. egyetemi docens, a Soproni Múzeum igazgatója Két Anschluss között – Nyugat-Magyarország és Burgenland Wilsontól Hitlerig címmel adott elő. A következő program március 22-én, kedden 15.30-kor kezdődik szintén a GYIK-ban. Prof. dr. Borovics Attila PhD., a Soproni Egyetem címzetes egyetemi tanára, az Erdészeti Tudományos Intézet tudományos tanácsadója az erdők alkalmazkodását segítő szaporítóanyag-mozgatásról beszél a hallgatóságnak.


Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.