Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Mi újság?

Röviden

| Városi hírek

Hírek Sopronból és a városon túlról.

Panoráma

Gyűjtések

Sopronban több civil szervezet indított gyűjtést az Ukrajnából érkező menekülteknek. A Harkai Karitásznál matracokat, takarókat, plédeket és konzerveket várnak. Hasonló adományokkal fordulhatnak a jótékonykodók a Határok Nélkül Alapítvány Szent Márton Házához is. Nagy szükség van a babakocsikra is. Összefogott a két soproni Lions Club is, amelyek tartós élelmiszert gyűjtenek. A részletekről a civil szervezetek, valamint a Soproni Téma hivatalos facebook-oldalán is tájékozódhatnak. A civileken kívül még a politikai pártok is várják a felajánlásokat a soproni irodáikban.

A gyermekekért

Megtartotta éves szakmai tanácskozását a Sopron és Környéke Család- és Gyermekjóléti Ellátás Intézete hétfőn a városházán. A megbeszélésén részt vettek az oktatási intézmények képviselői, védőnők, a gyermekjóléti szolgálat szakemberei, de a rendőrség munkatársai is. A résztvevőket dr. Farkas Ciprián polgármester köszöntötte, aki kiemelte: a gyermekvédelem minden társadalomban kulcskérdés. A tanácskozáson részt vett Csiszár Szabolcs alpolgármester is.

Sport

Fucsovics 35.

Az orosz Danyiil Medvegyev áll a férfi teniszezők legfrissebb világranglistájának élén. Fucsovics Márton egy helyet előre lépve lett a 35. A nők között az ausztrál nyílt bajnokság hazai bajnoka, Ashleigh Barty vezet, a legjobb magyar jelenleg Udvardy Panna, aki a múlt heti pozícióját megőrizve a 83. Jani Réka Luca a 151., Babos Tímea újabb pontokat veszítve a 216. 

Szenzációs győzelem

Világbajnoki selejtezőn nyert 88–84-re Montenegró ellen a magyar férfi kosárlabda-válogatott. A nemzeti kosárcsapat történelmi sikert ért el, hiszen először győzte le idegenben ellenfelét, és második győzelmét szerezte meg a selejtezők során. Ivkovics Sztojan csapata négy forduló után két győzelemmel és két vereséggel áll (a harmadik helyen) az E-csoportban. Legközelebb Portugália ellen játszik július elsején a válogatott, majd július 4-én Franciaország ellen lép parkettre. A csoportból az első három helyezett jut be az európai selejtező második körébe.

Ifjúság

Együttműködés a kamarával

Megállapodást írt alá a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) és a Soproni Egyetem, melynek célja a folyamatos együttműködés a képzések és a kutatások területén. A Soproni Egyetem és a Magyar Mérnöki Kamara közötti együttműködés hosszú múltra tekint vissza. Az egyetem elsősorban az Erdőmérnöki, Faipari és Agrárműszaki Tagozaton keresztül kapcsolódik a kamarához.

Wagner Ernő, az MMK elnöke a megállapodás aláírásakor elmondta: a kamara egyik feladata, hogy a szervezet megújulása kapcsán egy a fiatalokat segítő, a környezetvédelmet szem előtt tartó és ösztönző szervezet jöjjön létre.

Prof. dr Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora kiemelte: az intézmény célja, hogy nyitottsága, rugalmassága megerősödjön és olyan megállapodásokat kössön, amely nemcsak a jelen, hanem a jövő nemzedékének is szilárd alapokat biztosít.

A tankerülettől kapták a laptopokat

Ahogy arról újságunk múlt heti számában is beszámoltunk, sikeresen zárultak a rendhagyó órák a Soproni Széchenyi István Gimnáziumban – az innovatív osztályok tanulói a csapatmunka során jobban megismerték egymást, teljesen összehangolódtak. Az intézményben 2020. őszén indították az egyedülálló képzési formát, amelynek lényege, hogy csak az idegennyelv-órákon használnak a diákok tankönyveket, minden mást laptopon tanulnak. A számítástechnikai eszközöket a Soproni Tankerületi Központ saját forrásból biztosította a középiskolásoknak. 


Kapcsolódó cikkek