Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Röviden

| Városi hírek

Városi hírek.

A közlekedésbiztonság jegyében

Sopronban is megrendezték a Road Safety – a biztonság az első néven indított országjáró közlekedésbiztonsági programsorozatot. A városi stadion parkolójában felállított KRESZ-pályán játékos és interaktív formában ismerkedhettek meg a diákok a biztonságos közlekedés szabályaival. A programon mintegy 2000 elsős és másodikos vett részt. A rendezvényen 20 perces oktatást követően instruktorok segítségével gokartokkal, elektromos miniautókkal, kerékpárokkal és rollerekkel gyakoroltak a diákok a KRESZ-pályán.

Az esemény zárónapján dr. Farkas Ciprián polgármester hangsúlyozta: – A települések közúthálózatai egyre nagyobb forgalmat bonyolítanak le, ezért a gyermekek biztonságára is kiemelt figyelmet kell fordítani. Sopronban a legkisebbek a KRESZ-parkban és az Alpin Parkban kialakított pályán is gyakorolhatják a közlekedési szabályokat.

Elkezdődött a krízisidőszak

Novembertől elindult a téli krízisidőszak, a hideg az otthontalan emberekre hatalmas veszélyt jelent. A Soproni Szociális Intézmény mindenkit arra kér, hogyha kapualjban, padon fekvő vagy ücsörgő embert lát, aki láthatóan fázik vagy alszik, hívja az utcai szolgálatot teljesítő munkatársaikat! A +3630/827–37–61-es és a +3630/223–62–62 telefonszámon 14–22 óráig hívhatók a szakemberek, a diszpécserszolgálat a +3692/323–000 telefonszámon (0–24 óráig) érhető el. Nagyon fontos, senkit ne hagyjunk magára, mert a tartós hidegben bárki hamar kihűlhet.

A legkisebb hősök napja

Lila színben pompázott a Tűztorony, a Mária-oszlopnál pedig jótékonysági edzést tartottak múlt szerdán. A sportkedvelők 285 ezer forintot gyűjtöttek össze a Soproni Gyógyközpont koraszülött részlegének. A világnapon a kórház gyermekosztálya is lilába borult. November 17-én a legkisebb hősök, a koraszülöttek világnapját ünneplik. A KSH adatai alapján Magyarországon évente mintegy 8000 újszülött jön világra idő előtt.

Pszi-Faktor tehetségkutató

Tíz intézményből nyolcvanan neveztek a 6. Pszi-Faktor tehetségkutatóra. A pénteken a GYIK Rendezvényházban tartott eseményen 22 műsorszámot vittek porondra vers, próza, játék és tánc kategóriákban. A tehetségkutató célja, hogy az érintettek bemutathassák tehetségüket, eloszlatva az előítéleteket. A programon Sopron önkormányzata nevében Filep Márk köszöntötte az érdeklődőket.

Konferencia Zrínyi Péter emlékére

Nemzetközi konferenciát szervezett a Soproni Horvát Nemzetiségi Önkormányzat a Rejpál-házban. Az eseményt Zrínyi Péter horvát bán születésének 400., kivégzésének 350. évfordulója tiszteletére tartották meg.

Központi felvételi

Fontos határidő közeledik: december 3-ig jelentkezhetnek a diákok központi középfokú írásbeli vizsgára. Sopronban a 9. évfolyamos vizsgatípust a Széchenyi-, Berzsenyi-, Eötvös-, Orsolya-gimnáziumban és a Fáy-technikumban, a hat évfolyamos vizsgát a Széchenyiben, a nyolc évfolyamos felvételit pedig a Berzsenyiben írták elő. A jelentkezési lapot az ejel.kozfelvir.hu oldalon lehet kitölteni, vagy személyesen leadni a vizsgát szervező középiskolákban.


Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.