Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Röviden

| Városi hírek

Hírek a városból.

Jereván: templomi búcsú

Búcsúi szentmisét tartottak vasárnap délelőtt a Jereván-lakótelepen, a Szent Imre-templomban, majd a plébánián szeretetünnepséget is rendeztek. A búcsún részt vett Barcza Attila országgyűlési képviselő, dr. Farkas Ciprián polgármester, Csiszár Szabolcs alpolgármester, Tóth Éva, a Jereván Lakótelep Településrészi Önkormányzatának elnöke, valamint több önkormányzati képviselő is.

Trianon konferencia

Sopronban rendezték a Trianon és a magyar felsőoktatás VI. című konferenciát. A városháza nagytermében hétfőn és kedden a selmecbányai főiskola tevékenységéről és a soproni újrakezdésről is hallhattak a résztvevők. A VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár a Magyar Felsőoktatási Levéltári Szövetséggel szervezi a konferenciasorozatot.

Emléktábla a brennbergi költőnek

Felavatták Zeltner Ferenc (1911–1992) német ajkú brennbergi költő emléktábláját Brennbergbányán, a Szent Borbála téren. Krisch Magdolna, a Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta: Zeltner Ferenc verseiben a brennbergi vidékkel, a környék szokásaival és a ma már kiveszőben lévő dialektussal ismertette meg az olvasókat. Az emléktábla-avatáson részt vett Zeltner Ferenc családja, valamint Stöckert Tamás és Mágel Ágost önkormányzati képviselő is.

Jelentős adomány a gyermekotthonnak

Elsöprő sikert aratott Petrás Mária Szent Mihály-templomban tartott koncertje. A jegyek árából több mint 400 ezer forint gyűlt össze a Tómalom utcai gyermekotthon növendékeinek. A Prima Primissima és Magyar Örökség díjas csángó népdalénekes a Lions Club Sopron meghívására érkezett városunkba.

Eredményes úszók

Magyarország az előkelő ötödik helyen végzett a kazanyi rövidpályás úszó Európa-bajnokságon, az első helyet Oroszország, a másodikat Hollandia, a harmadikat Olaszország, a negyediket Svédország szerezte meg. A magyar csapat öt éremmel tért haza: Szabó Szebasztián 50 méter pillangón (világcsúccsal), 100 méter pillangón és 50 méter gyorson is diadalmaskodott, Milák Kristóf 200 méter pillangón nyert ezüstérmet, Kós Hubert pedig 400 méter vegyesen ért harmadikként célba.

Érmes karatésok

Összesen 4 arany-, 4 ezüst- és 6 bronzérmet szereztek a Shotokan Tigrisek SE versenyzői vasárnap a Keszthely Kupa 6. országos karate versenyen. November 14-én Japánból érkezik vendége az egyesületnek – Nobuaki Kanazawa 8. danos mester négy edzést fog tartani. 

Vitorlás siker

A 13 éves vitorlázó, Koch Péter első lett a 2021. év optimist hajóosztály ranglistáján. A Soproni Széchenyi István Gimnázium tanulója 151 magyar kortársát hagyta maga mögött. A Fertő Tavi Vitorlás Szövetségben még egy gyermek sem ért el ekkora sikert.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.