Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Városi hírek

Hírek.

Panoráma

Ingyenes látásellenőrzés októberben

Október a látás hónapja, most díjmentes látásellenőrzést, szaktanácsadást kínálnak az optikák – közölte a Magyar Optikus és Optometrista Szövetség. A már 19. éve megrendezett kampányban október 1. és 31. között országszerte több mint 300, Sopronban hat vizsgálati ponton várják a jelentkezőket. A szakemberek a meglévő szemüvegeket is ellenőrzik, valamint a kontaktlencse-viseléssel, -tisztítással kapcsolatban is adnak tanácsokat.

Az idei kampány újdonsága a myopia- (rövidlátás-) tanácsadás. Ennek aktualitását az adja, hogy a friss kutatások szerint a rövidlátás gyakorisága és súlyossága meredeken emelkedik a gyermekeknél, fiataloknál. Ez pedig kedvezőtlen hatással van az életminőségükre, iskolai és sportteljesítményükre.

A látás hónapja kampányban résztvevő optikák listája megtalálható a latashonapja.hu weboldalon.

Városi Hírek

Aszfaltos úton

Elkészült az aszfaltozás az ideiglenes piactéren. Mint arról lapunkban beszámoltunk (Leaszfaltozzák a murvás utat, Soproni Téma, 2023. szeptember 20.), a piac új épületegyüttesének átadásáig az árusok egy ideiglenesen kialakított területen kínálhatják portékáikat. Itt korábban murvás volt az út, ami esős időben kényelmetlenné tette az árusok és vásárlók dolgát – ezt a problémát orvosolták múlt héten. Az új piac állami támogatásból, a Modern Városok Programban, mintegy 1,4 milliárd forintból valósul meg. A tervek szerint a munkákkal 2024 tavaszán végeznek. 

Fotó: Filep István

Egyirányú a Várkerület

Burkolatfelújítási munkálatok miatt hétfőtől egyirányú a Várkerület. A gyalogátkelőhelyeket újítják fel, ezért a Széchenyi tér felől a Lackner Kristóf utca irányába félpályán haladhat a forgalom. A kivitelezők kérik a lakosság türelmét. A munkák várhatóan egy hónapig tartanak.

Biztonságosabb átkelők

Elkészültek az okoszebrák a Csengery utca és az Arany János utca kereszteződésében. Ezek már az útpadka elérése előtt jelzik az áthaladási szándékot az úttestbe épített fényforrással, amely éjszaka akár 800 méterről is láthatóvá teszi a gyalogosokat. 

Fotó: Etzl Edgár

Kultúra

LélektöredÉKek

Megnyílt Huber Vilmos lélektöredÉKek című kiállítása múlt pénteken a Kárpáti malomban. A tárlaton a festőművész több mint 40 festményét láthatják az érdeklődők. A kiállítás megtekinthető valamennyi októberi szombaton és vasárnap 11–18 óra között a művész jelenlétében.

Fotó: Németh Péter

Ádámok és Évák ünnepe 

Elkezdődött az Ádámok és Évák ünnepe – új elemmel bővült a színházi nevelési program. A kezdeményezés célja, hogy közös alkotómunkára ösztönözze Sopron és környéke 7–12. osztályba járó diákjait. Összesen hét általános és középiskolából jelentkeztek a programra, Sopronból a Széchenyi- és a Szent Orsolya-gimnáziumból, a Vasvillából és a Petőfi-iskolából, emellett a Sopronkövesdi és a Beledi Általános Iskolából, valamint a kőszegi Árpád-házi Szent Margit-iskolából. A résztvevő fiatalok átélhetik a színházkészítés élményét, ugyanis egy közös előadást hoznak létre, amelyhez a színház művészei is segítséget nyújtanak. A tervek szerint jövő februárban mutatják be a Soproni Petőfi Színház nagyszínpadán Madách Imre Az ember tragédiája című művének adaptációját. A drámai költemény egyes történelmi színeit különböző iskolai csoportok adják elő; hogy kik, melyik részt játsszák, azt múlt héten sorsolták ki a színházban. A kezdeményezést Németh Ervin dramaturg koordinálja. 

Sport

Világ gyalogló nap 

Városunk idén is csatlakozott a világ gyalogló nap rendezvényéhez. Októberben a Föld csaknem összes országában tartanak túranapot – Sopronban 5, 8, 12 és 15 kilométeres távok közül választhattak múlt szombaton az amatőr vagy profi túrázók. Az őszi kirándulások sora ezzel nem ért véget: jövő szombaton 10 órától például a Soproni Egyetem campusa elől indul a VII. Túrázz Sopron. A résztvevők 10 kilométeres útvonalat járnak be. 

Fotó: Németh Péter

Szenior tenisztorna

Szombaton rendezték meg a Katter Herbert szenior tenisz emléktornát. Heri bácsi ikonikus alakja volt Sopronnak, a zenei tudásával, remek mesélőkészségével a sörgyári tenisz egyik megalapítójaként írta be magát a város történelmébe. Rá emlékezve szervezték a tenisztornát, amelyen olyan párosok indulhattak, amelyek összéletkora elérte a 130 évet. A torna győztese a dr. Varga J. – Jaczkó páros lett.

Magabiztos győzelem

Folytatódott a sikerszéria: 5–0 arányban megverte a Gyirmót második csapatát a Caola SC Sopron az NB III-as bajnokság északnyugati csoportjában. A 10. forduló után a soproni együttes 4 győzelemmel, két vereséggel és 4 döntetlennel a hatodik helyen áll a tabellán. 


Fotó: Németh Péter

Soproni fiatalok

Online feladattár

Új online feladattárral segíti az érettségi vizsgára készülést az Oktatási Hivatal.

Az érettségifeladat-kereső adatbázisban (erettsegifeladatkereso.oktatas.hu) a kétszintű érettségi rendszer közismereti vizsgatárgyainak már kiadott írásbeli feladatai érhetők el. A feladatok és részfeladatok különböző szempontok szerint rendezhetők, és a felületen akár személyre szabott feladatsorok is összeállíthatók, letölthetők megoldási–értékelési útmutatóikkal együtt.

Sztárok

A szenvedély évada – Bemutatkozik Wettstein Márk

Nagyapja Sopronban nőtt fel, dédapja a fertődi Esterházy-birtok kormányzósági titkára volt, ő pedig az egyik leghíresebb Shakespeare-hőst játssza ősszel a Soproni Petőfi Színházban. Wettstein Márk, a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának harmadéves színművészhallgatója Rómeóként lép színpadra a Rómeó és Júlia című drámában. Vidnyánszky Attila, Zalán János és Varga Zsuzsa osztályába jár, a karaktere miatt többen mondták eleinte: „megjött a csapat Rómeója”. Most Sopronban meg is kapta a szerepet…


Tekintse meg videóajánlónkat és kvízünket is!

Kapcsolódó cikkek

Valódi értéket teremtenek

Valódi értéket teremtenek

2024. 04. 24. | Etzl Edgár

– A múzeumnegyedben színvonalas keretek között mutathatjuk be Sopron gazdag történelmét és kultúráját – mondta az építőipari nívódíj emléktáblájának l...