Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Ott a helye!

| Városi hírek

Horváth Ferenc főszerkesztő jegyzete.

Bevallom, voltak kétségeim az idei szüreti napokkal kapcsolatban. Ami miatt aggódtam, az a helyszín volt. Ennek egy korábbi jegyzetemben hangot is adtam (Civil kurázsi, Soproni Téma, szeptember 8.). Az én képzeletemben a soproni bor erősen kötődik a belvároshoz és a gazdanegyedhez, hiszen alig akad olyan ház az említett városrészekben, amelyben ne lenne hatalmas (boros) pince. Számomra, de a turisták számára is egyedülálló élményt jelentett a történelmi környezetben egy-egy pohár bor elfogyasztása. Az idők során aztán egyre „kisebb” lett először a Fő tér, aztán a Mária-szobor környéke. Ezért döntöttek úgy a szervezők és borosgazdák, hogy új, tágasabb helyszínt keresnek. Így esett a választás az Erzsébet-kertre. A környezet itt is gyönyörű, ha másképp is, mint a belvárosban. A zöld tér, ha nagyon akarom, még összhangot is sugároz a szőlőskertekkel. Gyanítom, persze nem ez volt az elsődleges szempont, hanem a már említett helyszínek szűkössége.

Ilyen előzmények után kíváncsian vártam, hogy miképp sikerül berendezkedni az Erzsébet-kertben, s kellemesen csalódtam. A szervezők jól használták ki a kert adottságait, bőven jutott hely a borosgazdáknak, a különböző árusoknak, s volt tere a színpadoknak is. A tömeg eloszlott, nem volt zsúfoltság, kivéve, amikor egy-egy produkció vonzott sokakat. Azok a gazdák, akikkel szót váltottam, szinte kivétel nélkül elégedettek voltak, még akkor is, ha talán azoknak volt nagyobb forgalmuk, akik közelebb voltak a nagyszínpadhoz. A legfontosabb azonban a látogatók elégedettsége. Volt, aki úgy fogalmazott, a szüreti napoknak „ott a helye”.

Az emberek lelkesedését látva és érezve talán érdemes lenne továbbgondolni, hogy az Erzsébet-kert lehetne akár egy mini Práter vagy Budapest park. Lehetne egy állandó szórakozási helyszín, sörkerttel, fröccsteraszokkal, utcai büfékkel, rendszeres programokkal. Persze tudom, könnyű fantáziálni, de nem ilyen egyszerű megvalósítani, hiszen szükség lenne például az ehhez szükséges infrastruktúra kiépítésére, biztosítani kellene az értékes növényzet, s általában a környezet megóvását.

Nem tudom, hogy az ötlet megvalósítható-e, talán nem, de az biztos, hogy az Erzsébet-kert számos rendezvénynek nyújtana megfelelő keretet. Ezt bizonyítja az idei szüreti napok sikere is.

Kapcsolódó cikkek