Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Októberi gyásznap
Varga Viktor, a műsort összeállító tanár és Bakonyi Zsófia, a Szent Orsolya Gimnázium diákja Fotó: Pluzsik Tamás

Az aradi vértanúkra emlékeztek a Szent Orsolya diákjai

Októberi gyásznap

| Városi hírek

A hagyományoknak megfelelően minden évben iskolások emlékeznek meg 1849. október 6-áról, Kossuth Lajos szavaival a magyar Golgotáról.

Az október 6-i nemzeti gyásznap előestéjén a Szent Orsolya Gimnázium diákjainak műsora mellett az evangélikus temető előtti emlékparkban hajtott fejet Sopron városa a 169 évvel ezelőtt Aradon kivégzett honvédtábornokok, illetve Batthyány Lajos, az első felelős magyar kormány mártír miniszterelnöke előtt. A műsorban – melyet Varga Viktor állított össze – a diákok bemutatták az 1848/49-es szabadságharc végnapjait, és méltó módon állítottak emléket a kivégzetteknek. Naplórészletek, levelek és visszaemlékezések alapján vázolták fel a kivégzéseket elrendelő Haynau táborszernagy gondolkodását és a mártírok utolsó gondolatait.

Az emlékezés és a tisztelet koszorúját az önkormányzat nevében dr. Fodor Tamás polgármester, dr. Simon István alpolgármester és dr. Magas László önkormányzati képviselő helyezte el, akiket követően a város oktatási és kulturális intézményeinek, civil szervezeteinek képviselői, magánszemélyek, valamint diákok gyújtottak mécsest, tettek virágcsokrokat a vértanúk emlékművének talapzatára.

Kapcsolódó cikkek

Valódi értéket teremtenek

Valódi értéket teremtenek

2024. 04. 24. | Etzl Edgár

– A múzeumnegyedben színvonalas keretek között mutathatjuk be Sopron gazdag történelmét és kultúráját – mondta az építőipari nívódíj emléktáblájának l...