Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Nincs lazítás

| Városi hírek

Horváth Ferenc főszerkesztő jegyzete.

Lehet, hogy ilyenkor, járvány idején talán unalmas téma pénzügyekről írni, de egykettőre eljön az idő, amikor majd igenis sokak érdeklődését kelti fel, hogy mit tartalmaz az ország 2022-es költségvetése. Annál is inkább, mert mindannyian érdekeltek vagyunk, s egyáltalán nem mindegy, hogy mire számíthatnak például a nyugdíjasok, a munkavállalók vagy éppen a 25 év alatti fiatalok. Persze a legfontosabb, hogy újra felszálló ágba kerüljön a gazdaság, mert ez jelenti minden más kiadás alapját. Nos, a pénzügyminiszter tervezetében, amelyet már benyújtott az Országgyűlésnek, jövőre 5,2 százalékos növekedéssel számol. Ez lehetővé teszi, hogy a gazdaság támogatása mellett megmaradhassanak a családvédelmi és támogatási programok, folytatódhasson a 13. havi nyugdíj visszaépítése (jövőre már plusz félhavi nyugdíjat kapnak a jogosultak), és a már megszokott kiegészítési formákról sem kell lemondaniuk a szépkorúaknak. Új elem lesz a 25 év alattiak adómentessége, tovább csökkennek a munkáltatói terhek. A tervek szerint elkezdődik minden idők legnagyobb gazdaság újraindítási programja, mintegy 7308 milliárd forintból.

Hosszasan lehetne böngészni, hogy mire, mennyit fordít a kormány, de egyet még érdemes kiemelni. Az egészségügyre 2884 milliárd forintot, az ideinél 769 milliárddal többet tervez a költségvetés. Az átlagos bérnövekedés várhatóan 8 százalék körül alakul.

Tudom, ezek a számok így túl ridegek, de majd másképp nézünk rájuk, ha jön a nyugdíj, vagy a fiatalok többet tehetnek félre például családalapításra vagy otthonteremtésre, amelyet továbbra is kiemelten segít a kormány. Az sem elhanyagolható, hogy folytatódhatnak azok a nagy közösségi fejlesztések, amelyek szép lassan átformálják országunkat: a Modern Városok és a Magyar Falu Program, és általában a vidékfejlesztés, az autóút-hálózat építése, a közutak korszerűsítése, a turizmus feltételeinek megteremtése, bővítése.

Gondoljuk csak át, hogy mi minden történt eddig Sopronban, és mi várható a következő évben, években! Folytatódik az M85-ös építése, őszre befejezik a parkolóházat, tart – minden gáncsoskodás és rosszindulat ellenére – a Fertő tavi program megvalósítása, körvonalazódik az egykorvolt 48-as laktanyában a rendészeti központ és az új ipari park kialakítása, már kiírták a tervpályázatot konferencia-központra. Folyamatos a parkerdő fejlesztése, új bölcsőde és óvoda épül, és még folytathatnám a sort. És ezek csak a jéghegy csúcsai a számos, már folyamatban lévő, illetve tervezett soproni fejlesztés mellett. Jövőre sem marad el az intézmények és az úthálózat korszerűsítése. Ha így nézzük, egyáltalán nem mindegy, hogy mire és mennyi jut az ország pénzéből. Sopron az elmúlt évek nagy nyertese volt – köszönhetően egy tudatos és komplex városfejlesztési koncepciónak –, és nem alaptalan a feltételezés, hogy ez a tendencia jövőre sem torpan meg.

Nincs lazítás jövőre sem!

Kapcsolódó cikkek

Valódi értéket teremtenek

Valódi értéket teremtenek

2024. 04. 24. | Etzl Edgár

– A múzeumnegyedben színvonalas keretek között mutathatjuk be Sopron gazdag történelmét és kultúráját – mondta az építőipari nívódíj emléktáblájának l...