Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Muzsikával (is) emlékeztek
Az emléktábla megkoszorúzása után Horváth József emlékhangversenyt tartottak a zeneiskola kamaratermében. Fotók: Filep István

Horváth József 35 éven át vezette a soproni zeneiskolát

Muzsikával (is) emlékeztek

| Etzl Edgár | Városi hírek

Koszorúzással és több hangversennyel is emlékezett névadójára, egykori igazgatójára a soproni zeneiskola.

1900. március 19-én született Horváth József Lackner-érmes és Pro Urbe Sopron díjas hegedűművész, zeneszerző, a soproni zeneiskola egykori igazgatója – a múlt keddi emléknapon koszorút helyeztek el a róla elnevezett zeneiskola falán lévő emléktáblánál.

A rendezvényen Lampert Tünde, az intézmény igazgatója beszélt a névadó életpályájáról. – Horváth József harmincöt éven át vezette a zeneiskolát, ezalatt számos ma is élő hagyományt teremtett. A legnehezebb időkben, a második világháború kezdetekor munkatársaival összefogva hangszereket, kottákat helyezett biztonságba, hogy a béke beköszöntével rögtön folytathassák a zeneiskolai nevelést.

– Abban a városban, ahol Liszt Ferenc gyermekként koncertezett, és ahol napjainkban is megmutatkozik a polgárság zenei kultúrára való igénye, nagyon fontos, hogy legyenek olyan intézmények, ahol a zenei műveltséget lehet szerezni – emelte ki dr. Farkas Ciprián polgármester. – A Horváth József AMI ezt a feladatot látja el, városunk pedig minden támogatást megad az intézménynek, hogy az folytathassa kulturális misszióját.

Az emléktábla megkoszorúzása után kezdődött az ingyenes Horváth József emlékhangverseny az iskola kamaratermében, amelyen felléptek az intézmény diákjai és tanárai is.

Az ünnepi program ezzel nem ért véget: szerdán a Liszt-központban nagyszabású koncertet tartottak a Népzenétől a jazzig címmel. Az esten felléptek a zeneiskola jelenlegi és korábbi növendékei, de szerepelt például a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikusok Kamaraegyüttese, a Sopron Gospel Acapella, Varga Gábor dzsesszzongorista, Sárdy Barbara énekes–dalszerző, Papp Attila és Simon Andrea, a Soproni Petőfi Színház művésze is. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.