Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ments meg 3 életet!

„A két legfontosabb: ne ártsunk se a véradónak, se a betegnek”

Ments meg 3 életet!

| Szilágyi Andrea | Városi hírek

Évek óta Sopron környéke büszkélkedhet a legtöbb véradóval a lakosság számát tekintve – azonban nagyon nehéz új önkénteseket találni és megtartani őket. Éppen ezért folyamatosan szerveznek kitelepüléseket a szakemberek.

A nyári időszakban kevesebben adnak vért, ez a szabadságolásokkal és a nyaralásokkal magyarázható. Most, hogy beköszönt az ősz, a szakemberek igyekeznek intenzívebben felhívni a figyelmet a véradás fontosságára. Ráadásul a véradással nemcsak másokon segítünk: a rendszeres véradók vére gyorsabban regenerálódik, és a véráramlásra is jótékony hatással van.

A magas vérnyomás nem akadály

– A megfelelően kezelt magas vérnyomás nem akadály a vérlevétel során – tájékoztatta lapunkat dr. Őrs Judit, a Soproni Területi Vérellátó vezetője. – A tablettával kezelt, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők is lehetnek önkéntesek, az inzulinnal kezelt betegek azonban nem. A két legfontosabb szempont, hogy ne ártsunk se a véradónak, se a betegnek.

Egy véradás alkalmával a szakemberek 450 milliliter vért vesznek le a felajánlóktól, amelyet három alkotórészre bontanak: vörösvértest-, trombocita- és plazmakészítményekre. – A vörösvértesteket főként műtétek során használják, a plazmából a vérző beteg ellátása mellett életmentő, alvadási zavarokat megelőző gyógyszereket gyártanak, a trombocitát pedig a kevés vérlemezzel rendelkező betegek kapják meg, így menthetünk meg egy véradással három életet – mondta dr. Őrs Judit.

„Sosem tudhatom, hogy nekem mikor lesz szükségem vérre”

A szakemberek kitelepült véradásokkal is igyekeznek felhívni a figyelmet az ügy fontosságára. A legutóbbi ilyen esemény a balfi József Attila Művelődési Házban volt. – Fontos a közösségi felelősségvállalás. Az egész nem tart tovább negyed óránál, és tudom, hogy ezzel jót cselekszem – mondta Bognár Mihály (felvételünkön), aki már legalább tucatnyiszor adott vért.

– Ha tudunk segíteni másokon, akkor tegyük meg! – folytatta egy másik véradó, Kovács Tibor. – Sosem tudhatom, hogy nekem mikor lesz szükségem vérre. Irányított véradáson is részt vettem már. Mindig segítek, ha van rá lehetőségem.

A „kimaradókat” is megszólítják

– Az éves véradási adatok szerint az ország lakosságának körülbelül 4–5 százaléka vesz részt az önkéntes eseményeken, Sopron környékén ennél sokkal magasabb, 7 százalék közeli az arány, így ez a terület büszkélkedhet a legtöbb véradóval a lakosság számát tekintve. A „kimaradókat” is igyekszünk megszólítani – zárta dr. Őrs Judit.

Az OVSZ Soproni Területi Vérellátója minden hétfőn délelőtt várja a felajánlókat. Bővebb és naprakész információ: www.ovsz.hu

Véradásra az mehet, aki betöltötte 18. életévét, az első véradáskor viszont még nincs 60. Szükséges a minimum 50 kilogrammos testsúly. Ha fertőző betegségben szenvedünk, halasszuk egy másik időpontra a véradást! 

Kapcsolódó cikkek

A helyi értékek őrei

A helyi értékek őrei

2024. 05. 01. | Köves Andrea

A 155 éves múlttal rendelkező Soproni Városszépítő Egyesület megtartotta a napokban éves közgyűlését, ennek apropójából beszélgettünk Józan Tiborral,...