Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megismerik a várost
Fotó: Filep István

A Soproni Téma olvasókör tagjai öt éve összejárnak

Megismerik a várost

| Szilágyi Andrea | Városi hírek

Nem mindennapi klub működik az egyik soproni presszóban: tagjai minden szerdán összeülnek, és végigolvassák, majd megbeszélik a Soproni Témában megjelent írásokat. A kezdeményezésről az „alapító”, Hargitai Viktória mesélt.

Szerkesztőségünket is meglepte a hír, hogy létezik egy kisebb csoport, mely hétről hétre tanulmányozza a Soproni Téma aktuális számát, és átbeszéli annak tartalmát. Az olvasókör 2019 óta, immár 5 éve működik. A csoportot általában 10–12 ember alkotja, köztük Hargitai Viktória nyugdíjas pedagógus, aki nem szándékosan hívta életre az olvasókört.

Viki néni 5 éve él a városban, és szerdai rutinja az első hetekben kialakult: délelőtt útra kel, és beszerzi az aktuális Soproni Témát. Ezután beül egy Csengery utcai presszóba, ahol lassan köré gyűlnek a kör tagjai, hogy megbeszéljék a városról és lakóiról szóló friss híreket. – Az első nap egyedül tértem be a presszóba, kezemben az újsággal, és olvasni kezdtem – mesélte Hargitai Viktória. – A többi vendég hamar megszólított, és beszélgetni kezdtünk a hetilapban megjelent cikkekről. Aztán ugyanez történt a következő héten is. A megszokásból pedig hagyomány lett.

A kis csapat tagjai hamar összekovácsolódtak. A beszélgetések során előfordul, hogy nem mindig egyeznek a vélemények, néha kisebb viták is kialakulnak, de mindig meg tudnak egyezni a felek. Az egyik legfontosabb szabályuk, hogy elfogadják a kritikát, és tiszteljék a másik a véleményét, amit mindenki betart. Viki néni elmondása szerint azért a Soproni Téma a kedvencük, mert a tagok széles érdeklődési körrel rendelkeznek, és mindig mindenki megtalálja azt a cikket, amit a leginkább magáénak érez. Szóljon az egy a várost érintő fejlesztésről, egy koncertről, vagy hogy mikor metsszük meg a gyümölcsfákat.

A találkozót követően Viki néni elviszi az újságot a nyugdíjas otthonba, ahol szintén sokan várják már a friss híreket. A legfontosabb írások az ottani faliújságra is kikerülnek, hogy az ott élők mindig tájékozottak maradjanak. A rejtvényeket is rendre közösen fejtik meg, majd a megoldást beküldik a szerkesztőségbe. – Az egyik kedvenc cikksorozatunk a múzeumi tárlatokat bemutató volt – folytatta Viki néni. – Aki fekvő beteg, az szinte csak a lapból tud tájékozódni, de hatalmas élmény volt ily módon, az újsággal együtt bejárni az új kiállításokat. Az új múzeumnegyed valódi soproni siker, méltán lehetünk büszkék rá.

Viki néni azt mondja, azért folytatja a szokását, mert amikor először a kezébe vette a Soproni Témát – mint nem soproni –, egy lapszámból is rengeteg információt kapott a városról és annak lakóiról. – Egy példány elolvasása után azt éreztem, hogy jobban megismertem a várost, aminek eddig nem is voltam a lakója. Éreztem, hogy meg tudom ismerni a macskaköves utakat, a múzeumokat, a kiállításokat és az itt élőket – zárta. 

Hargitai Viktória 1939. július 14-én született Szikszón. Egész életében pedagógus volt, több Vas vármegyei településen is oktatott diákokat. 2019 óta él a Soproni Nyugdíjas Pedagógus Otthonban. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.