Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Közösségépítő program
Szőlőlevelekkel feldíszített traktorok vezették idén is a felvonulást a balfi szüreti napon. Fotó: Elek Szilveszter

A közönségdíjat Tóth Tamás chardonnay bora érdemelte ki

Közösségépítő program

| Elek Szilveszter | Városi hírek

Felvonulás, a helyiekből verbuválódott csapatok előadásai és borverseny – idén is népszerű volt a balfi szüreti nap.

Vidám dalokkal és táncokkal készülődtek a gyalogos csapatok a felvonulásra, amíg megérkeztek a szőlőlevelekkel feldíszített traktorok. Németh Mihály a kezdetektől fogva, 24 éve minden alkalommal részt vesz a díszes meneten a munkagépével, így tett idén is. – Ez a rendezvény hozzánk tartozik – mondta lapunknak. – A falu érdeke, hogy minél többen kivegyük a részünket belőle. Ezért hozom el mindig a kisfiamat is a felvonulásra.

A menetet sok háznál feldíszített porta várta. A szürethez kapcsolódó tárgyakkal csinosított bábukhoz frissítőkkel, gyümölcsökkel és süteményekkel teli kosarakat helyeztek a lakosok. Ezekből mind fogyaszthattak a felvonulók – feltéve, ha előadtak egy produkciót.

– Ez a rendezvény nagy közösségépítő erővel bír – emelte ki Némethné Czuppon Enikő szervező, a balfi József Attila Művelődési Ház vezetője. – Ilyenkor a balfiak összefognak, hogy sokszínű produkciókat adjanak elő, amelyekre rengeteget készülnek. Fontos, hogy minden évben legyen egy ilyen rendezvény Balfon, amelyen a helyiek apraja-nagyja tud közösen mulatni.

A felvonulás és a produkciók mellett a helyi borok versenye is kiemelkedő eleme a fesztiválnak. Idén a szokásosnál kicsit kevesebb, 17 minta érkezett a megmérettetésre – abban viszont egyetértett a hatfős szakmai zsűri, hogy a balfi borok évről évre egyre jobb minőségűek. Ezúttal a közönségdíjat Tóth Tamás chardonnay bora érdemelte ki, míg a legmagasabb, nagyarany minősítést Németh ­Ottó merlot bora kapta.

A rendezvényen köszöntőt mondott Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, aki kiemelte: ez a program példaértékű, hiszen a hagyományok mentén fogja össze a helyi közösséget. A fesztiválon részt vett Péli Nikoletta, a Balf településrészi önkormányzat elnöke is.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.