Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Hamis kórus

| Városi hírek

Horváth Ferenc főszerkesztő jegyzete.

Hétfő reggel, fél nyolc. Szokás szerint a híradót néztem, s közben az utolsó korty kávé csúszott le a torkomon. Ebben a pillanatban megcsörrent a telefon. A háziorvosom hívott, hogy délelőtt mehetek oltásra. Rákérdeztem, hogy melyiket kapom. Igazság szerint csak rutinból tettem, mert azt már korábban elhatároztam, hogy amelyik oltóanyagot felajánlják, azt elfogadom. Mert soha, egyetlen másodpercig sem kételkedtem a magyar orvosok és tudósok tudásában, tisztességében. Elképzelhetetlennek tartottam és tartom most is, hogy egy országot csapjanak be a semmiért. Persze én is, mint olyan sokan mások, amit lehetett, elolvastam a különböző vakcinákról. Igyekeztem képbe kerülni, mert mi tagadás – hogy csak egyet említsek – magasvérnyomás-betegséggel élek már évek óta. Tudom, ez magánügy. Csak azért említem, mert sok-sok tíz- és százezer ember küzd ezzel a kórral. Kérdéseimre választ kaptam, így vártam, hogy mikor hív a háziorvosom. Aztán elérkezett az a bizonyos hétfő reggel.

Az oltáshoz szükséges kérdőívet már korábban le- és kitöltöttem. A megbeszélt időpontban talán egy ember, ha volt a rendelőben, így aztán gyakorlatilag azonnal sorra kerültem. Az ilyenkor szokásos eljárásrendet követően (kérdőív átnézése, láz- és vérnyomásmérés, néhány kérdés) máris készen álltunk az oltásra, amely gyakorlatilag észrevétlen volt. Nem tudom, ez mennyiben volt köszönhető az orvos tudásának, tapasztalatának, és mennyiben a vakcina kiszerelésének, hiszen az oltóanyagot tartalmazó fiolát egybe építették a finom tűvel. Sem akkor, sem később semmilyen reakciót nem tapasztaltam. Még nem említettem, de talán sejtik, a kínai vakcinával oltottak be. Ezt csak azért jegyzem meg, mert „balról” valami gyilkos dühvel támadták ezt az oltóanyagot, az orosszal együtt. Nem kímélték sem a kormányt, sem pedig az orvosokat, a tudósokat. Egészen megdöbbentő volt, hogy az orvosláshoz semmi közük nem lévén, mégis szakértőként tüntették fel magukat. Mintha ők lennének a tudás birtokában, nem pedig az egyetemi rektorok, orvosprofesszorok, virológusok, infektológusok. Nem tudom, felmérték-e, ha valaki is hisz nekik, gyilkosokká is válhatnak. Nem tudom… Nyilatkozataikat hallgatva semmi sem számít nekik, csak az, hogy megrettentsék az embereket, káoszt okozzanak, amiért aztán a kormányt lehet vádolni. Ebbe a hamisan zengő kórusba sajnos még néhány orvos is „ad hangot”. Szerencsére csak néhányan vannak. Náluk az Orbán Viktor elleni gyűlölet felülírta a szakmai tisztességet. Hogy miképp számolnak el a lelkiismeretükkel? Nos, ez legyen az ő gyötrelmük.

Azt azért látni kell, hogy a károgó hangok ellenére egyre többen szeretnék beoltatni magukat. Mindenfajta hazugság ellenére sikeres a magyarországi oltási program. Ezt a hazai és a külföldi statisztikák is tükrözik, elemzések bizonyítják. Európában ma már egyre többen ismerik fel, hogy jó és szükséges lépés volt Magyarországon a keleti oltóanyagok beszerzése, mert csak ezekkel együtt lehet elérni a lehető legkorábbi átoltottságot.

És ezt, bármennyire is szeretné az ellenzék, nem tudják megakadályozni.

Kapcsolódó cikkek