Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ha tudunk, akkor mindig segítünk
– A Lions Club Sopron idén is folytatja jószolgálati tevékenységét – mondta Czingráber József. Fotó: Filep István

Ha tudunk, akkor mindig segítünk

| Szilágyi Andrea | Városi hírek

A nyugdíjas éveket a legtöbben pihenéssel, kertészkedéssel és unokázással töltik. Czingráber József életében mindezek mellett helyet kapott a jótékonykodás is. A Lions Club Sopron új elnökével beszélgettünk.

Czingráber József 2017 óta tagja a Lions Club Sopronnak. Tavaly az alelnöki teendőket látta el, idén júniustól ő vette át a klub vezetését. A szervezetben tevékenykedők – akik közül többen József barátai is – már hívták korábban, hogy csatlakozzon hozzájuk, ő azonban úgy érezte, hogy a munkája mellett nem tudott volna teljes erőbedobással részt venni a programokban. – Mondtam, hogy amíg dolgozom, addig bőven van feladatom, de ha nyugdíjba megyek, akkor szóljatok – kezdte Czingráber József. – A Műegyetemen szerzett gépészmérnöki diplomámmal 35 évig dolgoztam a Roto Elzettnél. Pár évig folyamatmérnökként tevékenykedtem, az utána következő több mint 30 évben a termelés irányításáért voltam felelős különböző pozíciókban. Mindennap volt egy új helyzet, amit csapatban kellett megoldanunk. Jobban szerettem együtt dolgozni az emberekkel, mint egyedül ülni egy tervezőasztalnál. Azt hiszem, ez a tulajdonságom vezetett el végül a Lions-hoz is.

Czingráber József hat éve ment nyugdíjba. Barátai és a klub tagjai nem felejtették el a nekik tett ígéretet… – Az új tagoknak egyet kell érteniük a Lions legfőbb céljával, amely nem más, mint támogatni a rászorulókat. A lényeg mindig a segítségnyújtás – mondta József.

A klub minden évben jelen van az adventi vásáron, ahol forralt borral és zsíros kenyérrel kínálják az arra járókat. – Felajánlásokból készítjük el a bort, úgy, ahogy a zsíros kenyereket is. Ezen kívül évente megrendezzük a jótékonysági Lions-partit, illetve számos egyéb akcióban is részt veszünk – sorolta. – Minden esetben az adományok 100 százalékát oda juttatjuk el, ahol arra szükség van. Támogatjuk például a vakok és gyengén látók szervezetét, a Tómalom úti gyermekotthon lakóit, az ukrajnai menekülteket. Rászorulóból egyre több lesz, ez nem kérdés.

Hétvégén tartották vakszüret programjukat Hauer Erik kertjében, melyen a vakokat és a gyengén látókat kísérték el egy hagyományos szüretre. Az eseményen a kempteni Lions Club tagjai is részt vettek.

Egy jótékonysági klub elnökének lenni komoly kihívás, Czingráber József azonban nem érzi, hogy ez teher lenne számára, örömmel fogadta a felkérést, és reméli, megállja a helyét ebben a szerepben is. 

Százszázalékosak: 2007-ben a Lions Clubs International ­Foundation nyerte el a világ legjobb civil szervezete címet. A kitüntetést többek között azzal érdemelte ki, hogy a jószolgálatra összegyűjtött adományok teljes összegét, azaz az adományok száz százalékát eljuttatja a rászorulókhoz.

Együttműködés: A soproni szüreti napok alkalmából a Lions Club Sopron vendégül látta testvérvárosaink, a kismartoni és a kempteni Lions klub tagjait. A delegáció csütörtökön érkezett városunkba, dr. Farkas Ciprián polgármester és a magyarországi hálózat kormányzója, Hégely Péter köszöntötte őket.

Kapcsolódó cikkek

A helyi értékek őrei

A helyi értékek őrei

2024. 05. 01. | Köves Andrea

A 155 éves múlttal rendelkező Soproni Városszépítő Egyesület megtartotta a napokban éves közgyűlését, ennek apropójából beszélgettünk Józan Tiborral,...