Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Elsősorban egészségre van szükség
2018. április 6. óta működik a Soproni Gyalogló Idősek Klubja – azóta rendszeresen kirándulnak a tagok. Fotó: Filep István

Az Alzheimer-kór megelőzésében nagy szerepe lehet a rendszeres testmozgásnak

Elsősorban egészségre van szükség

| Szilágyi Andrea | Városi hírek

A tudomány még nem fedezte fel az idősödés „ellenszerét”. Éppen ezért fontos, hogy megismerjük azokat a lehetőségeket, amelyekkel idősebb korban is tehetünk mentális és fizikai egészségünkért. Erre hívja fel a figyelmet az Alzheimer Café és a Soproni Gyalogló Idősek Klubja.

2015-ös indulása óta dr. Sütő Teréz vezeti a soproni Alzheimer Cafét. 2002-ben még aktív városházi dolgozóként lett figyelmes arra, hogy a demencia mennyire jelen van az életünkben. Ráadásul a hiedelemmel ellentétben nem csak az időseket érinti. – 2002-ben végeztünk először demenciaszűrést a városban, ekkor még a 65 év felettiek tizennyolc százaléka volt érintett – tájékoztatta lapunkat dr. Sütő Teréz. – Húsz évvel később már az ugyanezen korú emberek több mint harmada (harmincnyolc százalék) szenvedett a demencia valamilyen formájától. Ezért is nagyon fontos, hogy az emberek figyelmét felhívjuk a problémára, ugyanis ezt szokás családi betegségnek is hívni, hiszen nem csak a beteg szenved a tünetektől.

A klub létjogosultsága beigazolódott: a hozzátartozók, érdeklődők, egészségügyi és szociális szakemberek, akiknek a klienseik között egyre gyakoribb az érintett, lelkesen vesznek részt az előadásokon. Alkalmanként 80–100, esetenként 200 ember is érdeklődik az Alzheimer Café iránt. Dr. Sütő Teréz elmondta: még soha egyik fellépő sem kért tiszteletdíjat az előadásért cserébe. Szerinte ez azt jelzi, hogy nem csak ő veszi komolyan a problémát.

A rendezvények nemcsak a tájékoztatásban segíthetnek, a csoportokban sokan összebarátkoznak, és a klubon kívül is szerveznek közös programokat. – Örülök, hogy ilyen kapcsolatok születnek közösségünkben. Az egyedülállóknak ez hatalmas segítség. Legalább annyira fontosak az emberi kapcsolatok az Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében, mint a mozgás – mondta a klub vezetője.

Az Alzheimer Café ötletét a környező országokban is bemutatták: Erdélyben nagy örömmel üdvözölték a kezdeményezést, és több klub is alakult soproni mintára.

Az Alzheimer-kór megelőzésében nagy szerepe lehet a mozgásnak. Sopronban az Alzheimer Café keretében 2018. április 6-án indult a Soproni Gyalogló Idősek Klubja, melynek „arca” dr. Amberger Erzsébet járványtani szakorvos, Sopron nyugalmazott tiszti főorvosa.

– Meggyőződéssel vallom, hogy ahhoz, hogy az időskor tevékeny és aktív maradhasson, elsősorban egészségre van szükség – kezdte dr. Amberger Erzsébet. – Tudjuk, hogy idős korban a korral együtt járó, kedvezőtlen fiziológiai elváltozások mellett nemcsak az időskori feledékenység, hanem egyes krónikus megbetegedések előfordulási gyakorisága is nő. Ezek kialakulását meg kell próbálnunk lassítani, aminek egyik módja lehet a rendszeres mozgás, idős emberek esetében a gyaloglás, ami segít életben maradni, segít a gyalogló klubban empatikus közösségre találni.

Ha esik, ha fúj, a Soproni Gyalogló Idősek Klub tagjai mindig úton vannak. Sokan kedvenceiket is magukkal viszik a túrákra. Az élet szinte minden területéről érkeznek hozzájuk – diplomások és kétkezi munkásemberek –, de rövid időn belül minden új tag érzi, hogy valami jó történik vele. – A gyaloglás számunkra egy olyan sport, amellyel nem érmeket akarunk szerezni, csupán az egészségünket szeretnénk karban tartani. A fizikai erőnlét minden életkorban fontos, amiért tennünk kell, s mi már túl idősek vagyunk ahhoz, hogy holnapra halasszuk azt, amit ma még megtehetünk. De a gyaloglás nemcsak a fizikai, hanem a szellemi teljesítőképesség növelésére is jó. Tudományos bizonyítékok vannak arra, hogy 5 évnyi rendszeres gyaloglás felére csökkenti például az Alzheimer-kór kockázatát – zárta dr. Amberger Erzsébet.

Az Alzheimer Café következő előadása március 23-án 15 órakor lesz a Pannónia Hotelben: Faragó András színművész 40 kilogrammos fogyásának története hallgatható meg ingyenes konzultációs lehetőséggel egybekötve. Március 21-től már a gyaloglóklubnak hat különböző csoportja várja a mozogni vágyókat. Facebookon is lehet csatlakozni hozzájuk (Soproni Idős Gyalogló Klub).

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.