Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„Eljön a víg szüret megint”

Számos nehézséggel kellett idén szembenézniük a borászoknak

„Eljön a víg szüret megint”

| Szilágyi Andrea | Városi hírek

Megkezdődött a szüret a Soproni borvidéken. A szeszélyes nyári időjárás veszélybe sodorta a termést, és hatással lehet a borok minőségére is.

– A szüret a hagyományoknak megfelelően a korai fajtákkal, például az Irsai Olivérrel, a korai piros veltelinivel, majd a zenittel kezdődött – tájékoztatta lapunkat Molnár Ákos, a Soproni Borvidék Hegyközségének elnöke. – Szeptemberben – az időjárás függvényében – a zweigelt, a pinot noir és a zöld veltelini következik. A hónap közepétől pedig már kezdődhet a kékfrankos, majd a késői érésű fajták – a cabernet franc és a cabernet sauvignon – betakarítása és feldolgozása.

Idén országosan átlagos – vagy annál valamivel kevesebb – termésmennyiséggel számolnak a gazdák és a szakértők, a hűvös és csapadékos nyár miatt. A gyakori esőzések következményeként a peronoszpóra és a lisztharmat okozott gondot. A minőségre az első szüretek után lehet majd következtetni. Molnár Ákos optimista a soproni termést illetően. – Hektáronként 70–80 mázsás termésre számítunk, amely átlagosnak mondható ebben a térségben. A minőséggel kapcsolatban is bizakodóak vagyunk, ezek a meleg napok sokat javítanak a helyzeten – mondta a szakember.

Ahogy változnak a termelési folyamatok – többségében már géppel szüretelnek a gazdák –, úgy változnak a fogyasztási szokások is. Az 1990-es években még közel 40 liter volt az egy főre jutó éves borfogyasztás Magyarországon, az elmúlt években ez a szám 17–18 literre csökkent. A vörösborok háttérbe szorultak, a gyümölcsös jellegű borok, illetve a szén-dioxid-tartalmú nedűk felé mozdult el a piac. Ez különösen nehéz helyzetbe hozza a Soproni borvidéket, melynek zászlósbora a kékfrankos.


– Nem ez az első irányváltás a Soproni borvidéken. Előbb-utóbb rákényszerülünk az előzőekben jelzett változásokra, hogy a hangsúlyokat áthelyezzük a fogyasztási szokásoknak megfelelően. Ez azonban nem jelenti, hogy feladjuk a tradícióinkat – zárta Molnár Ákos.

Iváncsics Zoltán is az Irsaival kezdte az idei szüretet. A múlt hét végén szorgos kezek szedték a fürtöket. – A fél hektáron termesztett Irsai Olivér nálunk a legkorábban érő fajta – tudtuk meg a gazdától. – A szüret előtt levágtuk a hibás vagy beteg fürtöket, hogy csak az egészséges, biológiailag érett szőlőt dolgozzuk fel. A minőségi bort adó szőlőkben átlagosan 60–70 mázsára számítok hektáronként. A kényesebb fajtákat kézzel szüreteljük, a többit géppel. Ahol ez indokolt, ott ebben az időszakban a legideálisabb elvégezni a terméskorlátozást. Az Irsai után jön a többi fajta, a vörös szőlők szedésére októberben kerül sor, a kékfrankosra 10-e körül.

Pezseg az élet a nyáron megnyílt Vinodomban, amely különböző képzéseknek is helyet ad. Ezeken a gazdák megtanulhatják, miképp maradhatnak versenyképesek a változó klimatikus és piaci viszonyok között. Egy szakmai műhely kialakítását is tervezik, ahol rendszeresen találkozhatnak a soproni bortermelők megosztva egymással saját tapasztalataikat. A későbbiekben a bor és a kultúra szerves egységét megjelenítő eseményekre is várják majd az érdeklődőket.



Kapcsolódó cikkek

A helyi értékek őrei

A helyi értékek őrei

2024. 05. 01. | Köves Andrea

A 155 éves múlttal rendelkező Soproni Városszépítő Egyesület megtartotta a napokban éves közgyűlését, ennek apropójából beszélgettünk Józan Tiborral,...