Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Egyszerűbb bérletrendszer
Papp Alexander Budapestről érkezett Sopronba – országbérlettel. Sopronban csaknem 6500 ilyen bérletet vásároltak a program elindítása óta. Fotók: Filep István

2024. március 1-től kapható a Magyarország24 és a vármegye24 nevű, új jegy

Egyszerűbb bérletrendszer

| Szilágyi Andrea | Városi hírek

Jön a napi ország- és vármegyebérlet – 2024. március elsejétől új kedvezményrendszer váltja az eddigit a vasúttársaságoknál és a Volánnál. Minden 14 év alatti és 65 év feletti díjmentesen utazhat, a jelenlegi 15 bérlettípus helyett csak kettő marad.

Az új rendszerben nem lesz szükség igazoló dokumentumokra, pecsételős űrlapokra vagy külön fényképes igazolványokra. A 14 év alattiak és a 65 év felettiek díjmentesen, a 14 és 25 év közöttiek pedig félárú jeggyel utazhatnak márciustól. A jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett csak 2 marad: a vármegye- és az országbérlet. Ezeket 2023 májusában vezették be. Idén márciustól lehet megvenni a bérletek 24 órás változatát, a vármegye24 és a Magyarország24 napijegyeket. Előbbi 999, utóbbi 4999 forintba kerül majd. Ezek esetében viszont további kedvezmény már nem vehető igénybe, a jegyeknek is csak teljes árú változata lesz.

– Több mint 15 ezer vármegyebérletet, valamint csaknem 6500 országbérletet vásároltak Sopronban a program elindítása óta – tájékoztatta lapunkat Rázó László, a GYSEV Zrt. szóvivője. – Megyénkben fogyott a harmadik legtöbb vármegye- és országbérlet, ezért számítunk arra, hogy az új napijegyek is roppant népszerűek lesznek. Bevezetésük segítheti a GYSEV azon stratégiai célját, hogy minél több embert tereljünk a közösségi utazás felé.

Papp Alexander a fővárosban él, a Soproni Egyetemre készül. Tavaly óta rendszeresen vásárol országbérletet. – Mindig „leutazom” a bérlet árát, rendszeresen vonatozom. Könnyen, mobilon keresztül is meg tudom venni a bérletet – árulta el kérdésünkre. – Az új napijegyek biztos népszerűek lesznek, hiszen az áruk is kedvező.

Az új tarifarendszer bevezetésétől díjmentesen vehetik igénybe a helyközi közlekedést a fogyatékkal élőkön és a tartós betegeken túl a vakok, a hallássérültek, a magasabb összegű családi pótlékban és fogyatékossági támogatásban részesülők, az otthoni gondozottak és a gyógypedagógiai intézményekben tanulók is. Kísérőik és látogatóik – a jogszabályokban leírt esetekben – szintén térítésmentesen utazhatnak.

Azok a nagycsaládosok – a szülő és a három vele utazó gyermek – is ingyen közlekedhetnek márciustól, akik eddig a nagycsaládosok utazási kedvezményére voltak jogosultak. Díjmentesen utazhatnak továbbá a magyar igazolvánnyal, illetve a magyar hozzátartozói igazolvánnyal rendelkezők is.

A közalkalmazottakat a jövőben korlátlan utazáshoz igénybe vehető – regisztrációhoz kötött – 50 százalékos kedvezmény illeti meg.

Az árak: A teljes árú vármegyebérlet 9.450 forintba, a tanuló vármegyebérlet pedig 945 forintba kerül. A teljes árú országbérletért 18.900, a tanuló országbérletért 1.890 forintot kell fizetni. A kedvezményes bérleteket azok vehetik meg, akik rendelkeznek érvényes diákigazolvánnyal, amelyen nappali vagy esti munkarend szerepel.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

A helyi értékek őrei

A helyi értékek őrei

2024. 05. 01. | Köves Andrea

A 155 éves múlttal rendelkező Soproni Városszépítő Egyesület megtartotta a napokban éves közgyűlését, ennek apropójából beszélgettünk Józan Tiborral,...