Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az íróról elnevezett utca
A Móricz Zsigmond utca a Széchenyi tér keleti részétől a Magyar utcáig tart. Fotó: Filep István

Sopronban járunk: A Móricz Zsigmond utcát 2022-ben újították fel

Az íróról elnevezett utca

| Városi hírek

Tudja, hol van a Thurner Mihály utca? Vajon kiről nevezték el a Károly-magaslati utat? És ki volt István bíró? Sorozatunkban nevezetes soproni utcákon kalandozunk.

A Móricz Zsigmond utca a Széchenyi tér keleti részétől a Magyar utcáig tart. 1869 előtt Hosszúsornak (Lange Zeile) nevezték, akkoriban a Magyar-kaputól az Újteleki-kapuig vezetett, így az akkori Sopron leghosszabb utcája volt. 1950-ig Domonkos-utcának nevezték (Dominikanergasse) az itt álló domonkos kolostor és templom után, ezután kapta a magyar író, Móricz Zsigmond nevét.

A Széchenyi-palota a tér keleti részén emelkedik, a Várkerület házsorainak folytatásaként, de azoknál valamivel előbbre. Helyén három barokk épület állt. Kőkerítéses udvara hosszan benyúlik a Móricz Zsigmond utcába.

A Móricz Zsigmond utca 2. számú épület a 18. század közepén Edlinger Vilmos borkereskedőé volt. Olasz stílusban épült, kapuját kőoszlopok, szobrok díszítették. A fafaragás a kapun Ganümédész elrablásának jelenetét ábrázolja. A házhoz udvar és fallal körülvett kert tartozott. A palotát eladták, berendezését elárverezték. Tulajdonosai gyakran cserélődtek, amíg 1818-tól Somogyi grófnő palotája nem lett, innen a Somogyi-ház elnevezése és a kapu felett látható „S” betű. 1938-ban a közvetlenül mellette épült Tschurl-ház lebontásakor, amikor a Mátyás király utcát megnyitották, azon az oldalon új homlokzatot kapott klasszicista stílusban. A sarokház földszintjére költözött a Várkerületről Diebold Károly fényképészeti műterme, amely 1951-ig üzemelt. Emléktábláját a ház falán a Soproni Városszépítő Egyesület állíttatta 2005-ben, Sz. Egyed Emma szobrász- és éremművész alkotása.

Az 1840-es évekbeli Sopron változó építészetét a Móricz Zsigmond utca 10. számú ház is bizonyítja. A Hild Ferdinánd tervezte épület udvarán elhelyezett gótizáló kút évszáma az épület idejét is jelzi: 1846-ban készült. Korábban hasonló, gótikus formák sem terven, sem épületen nem fordultak még elő Sopronban.

Az utcát 2022-ben felújították, új burkolatot kapott.

A Móricz Zsigmond utca történetét Kollerits Beáta, a Soproni Múzeum munkatársa mesélte el.

Móricz Zsigmond (Tiszacsécse, 1879. július 2. – Budapest, ­Józsefváros, 1942. szeptember 5.) magyar író, újságíró, szerkesztő, a 20. századi realista prózairodalom egyik legjelentősebb alakja. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.