Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az egykori Stauffer-villa – Kossuth u. 26.

Az egykori Stauffer-villa – Kossuth u. 26.

| Városi hírek

Szobrok, műemlékek, középületek.

A Soproni Szemle 1941-es évfolyamának egyik lapszámában olvasható a hirdetés: „Együnk Stauffer sajtot–vajat, ízük és tápértékük felülmúlhatatlan”. Kik is voltak a Staufferek, hogyan is kötődnek ők Sopronhoz?

Az egykori Indóház utcát 1894-ben, Kossuth Lajos halálának évében keresztelték át, ekkor kapta a mai nevét. Az impozáns utcában több villaépület is található, köztük a páros oldalon a Stauffer-villa. Az épületet Schiller János soproni építész tervei alapján Kleiber Mór tokaji bornagykereskedő építtette a 19. század végén, majd ő adta el a Svájcból Magyarországra települő Stauffer Frigyesnek, aki 1908-ban Répcelakon megalapította a Stauffer és Fiai Közkereseti Társaságot, melynek tevékenységi köre a sajt- és vajkészítés, valamint az ezekkel való kereskedés volt. A cég 1930-ban az ömlesztett sajtok gyártásával is bővítette a termékpalettáját, és tekintettel arra, hogy a Stauffer család Svájc Bern kantonjából származott, melynek címerállata a medve, új termékük csomagolására egy barna medvét tettek. A II. világháborút követő államosítási hullám a répcelaki sajtgyárat sem kerülte el, ugyanakkor a márkanév jogi védettsége miatt a medve szerepét ideiglenesen a mackó vette át, így lett Mackó sajt, majd a 70-es években az eredeti recept szerint újraindult a Medve sajt gyártása.  

Epilógus: A gyár fennállásának 40. évfordulója 1945-ben lett volna, ám a front közeledte miatt a Stauffer család időközben elhagyta az országot. A háború után a gyár az Elhagyott Javak Kormánybiztosságának felügyelete alá került, majd 1946 elején Stauffer Alfréd harminc fővel ismét elkezdte a termelést. Nem sokáig, ugyanis hamarosan államosították a gyárat és a soproni, Kossuth Lajos utcai villát is, mely ma, némiképp átalakítva, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság soproni irodája.

Fotó és szöveg: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek