Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Alom-hegyi obszervatórium

Látta már? – épületek, szobrok, műemlékek

Alom-hegyi obszervatórium

| Városi hírek

Sopron környékén számos kilátó található.

A természet adta lehetőségeket kihasználva több olyan kilátópont is van, amit a soproniak páholynak neveznek, hisz mint egy színház páholyából, úgy láthatjuk a környéket. Ilyen például a vas-hegyi páholy és ilyen az Alom-hegyi páholy is, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik Bánfalvára és a „Bucklige Welt”-re, a „Hepehupás világ”-ra, ahogyan a Schneebergtől, a Raxtól és a Semmeringtől keletre fekvő dombos, erdős régiót nevezik, és természetesen a távolban magasodó, gyakran még májusban is hófödte Schneebergre.

A 313 méter magas Streuberg, vagyis az Alom-hegy tetején a 19. században egy 1886-ban épített gloriett (kis körtemplom vagy kerek pavilon – a szerk.) állt, melyet a Thirring Gusztáv által 1911-ben írt Sopron és a magyar Alpok című útikalauza még említ, de az idők folyamán tönkrement és elbontották. Az 1970-es évek második felében az MTA Geodéziai és Geofizikai Kutató Intézete dr. Szádeczky-Kardoss Gyula szakmai iránymutatásai szerint itt építtette fel azt a 20 méter magas vasbeton tornyot, melynek célja az volt, hogy az 1968-ban Sopronbánfalván (az Alom-hegy alatt) elkészült obszervatóriumban végzett geodinamikai kutatásokat csillagászati mérésekkel egészítse ki. A torony ma mobilszolgáltatók antennáinak is helyet ad.

Fotó és szöveg: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

A helyi értékek őrei

A helyi értékek őrei

2024. 05. 01. | Köves Andrea

A 155 éves múlttal rendelkező Soproni Városszépítő Egyesület megtartotta a napokban éves közgyűlését, ennek apropójából beszélgettünk Józan Tiborral,...