Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A vásárlók az akciókat keresik
Steiner Katalin online keresi az akciókat, összehasonlítja az árakat. Német Eszter hasznosnak tartja az árfigyelőt. Fotók: Filep István

Az elmúlt hónapban is csökkentek az élelmiszerárak, valamint az infláció

A vásárlók az akciókat keresik

| Szilágyi Andrea | Városi hírek

Számos újdonsággal bővült az online árfigyelő – már összeállíthatjuk a saját bevásárlólistánkat, és térképen kereshetjük az akciós árukat. A mobilapplikáció fejlesztésén továbbra is dolgoznak a szakemberek.

Július 1-je óta elérhető az online árfigyelő rendszer, amelyben 62 élelmiszer-termékcsoport ára hasonlítható össze átlátható módon. A rendszer segíti a vásárlókat, növeli a piaci versenyt, amely hozzájárul az infláció mérsékléséhez. A platform népszerűségét mutatja, hogy az indulás óta közel 1,2 millió volt a rendszert látogatók száma, és 595 ezer konkrét termékkeresést regisztráltak. A legtöbben a csirkemell, tej, olaj, tojás és cukor árára voltak kíváncsiak.

Okos online megoldás

Olvasóinkat kérdeztük, hogy hallottak-e már az online árfigyelő rendszerről.

– Online keresem az akciókat, és magam hasonlítom össze őket – válaszolta érdeklődésünkre Steiner Katalin. – Okos megoldásnak tartom az árfigyelő rendszert. Az új funkciók nagyon hasznosnak tűnnek, főleg ha már telefonon is lehet majd használni. Érdemes követni az akciókat, nagy árkülönbségeket lehet felfedezni.

– A hallottak alapján hasznosnak tartom – mondta Német Eszter. – Hamarosan kipróbálom. Ahogy mindenki, én is az akciókat keresem, és ha még időt is lehet vele spórolni, akkor duplán jól járhatok.

Csökkenő élelmiszerárak

– Az élelmiszerárak csökkenése elkezdődött – jelentette be az augusztusi kormányinfón Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A hatvankét termékkategóriából ötvennégyben 6,7 százalékkal lettek olcsóbbak a termékek, ezért az élelmiszerinfláció is 1,8 százalékkal mérséklődött. Az elmúlt két hónapban a tojás ára több mint huszonkilenc százalékkal csökkent, a zöldpaprika és a fokhagyma huszonöt–harminc százalékkal, míg a paradicsom több mint negyven százalékkal lett olcsóbb.

Készül a mobilapplikáció

Az online árfigyelő fejlesztése folyamatos, a visszajelzések figyelembevételével újabb funkciókkal bővítik. Már elérhető a szabadon összeállítható, variálható és megosztható bevásárlólista, amely segítheti a vásárlókat döntéseik meghozatalában. Az árfigyelő arra is lehetőséget ad, hogy a látogatók saját bevásárlólistát állítsanak össze, amelynek a kosárértékét naponta figyelhetik – nyilatkozta Rigó Csaba Balázs, a Nemzeti Versenyhatóság elnöke. Elkészült a rendszer térképes funkciója is, mellyel könnyen kereshetőek a boltok, és a környékbeli üzletek kínálatának szűrésére is van lehetőség. Jelenleg is tart az árfigyelő hivatalos mobilapplikációjának fejlesztése, és tovább bővülhet a rendszerben szereplő termékek köre is.


A hatóságok folyamatosan ellenőrzik, hogy az üzletek betartsák a kötelező akciókra vonatkozó szabályokat. 10 hét alatt 722 vizsgált üzletből 70-nél találtak valamilyen szabálytalanságot. A leggyakoribb probléma, hogy a kereskedők nem tüntették fel az árcsökkenést. A figyelmeztetéseken túl több esetben bírságoltak is, melyek átlagosan 5–6 millió forint közöttiek voltak.

Kapcsolódó cikkek

A helyi értékek őrei

A helyi értékek őrei

2024. 05. 01. | Köves Andrea

A 155 éves múlttal rendelkező Soproni Városszépítő Egyesület megtartotta a napokban éves közgyűlését, ennek apropójából beszélgettünk Józan Tiborral,...