Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A Szózat szerzőjének utcája
A Vörösmarty utcában több, a városban ismert ember lakott. Fotó: Filep István

Sopronban járunk: A Vörösmarty utca 1937 óta viseli nevét

A Szózat szerzőjének utcája

| Városi hírek

Tudja, hol van a Thurner Mihály utca? Vajon kiről nevezték el a Károly-magaslati utat? És ki volt István bíró? Sorozatunkban nevezetes soproni utcákon kalandozunk.

ke a déli vasút 1847-es megnyitása után kezdett beépülni. 1877-ben Hasenauer Ágost városi főmérnök véglegesítette a városrész rendezési tervét. A Rák-patak felszínen futó vizének szabályozása és lefedése megkezdődött, és a mai Frankenburg utca – Zsilip utca találkozásánál zsilipet emeltek, amely 1938-ig, a Rák-patak Frankenburg utcai szakaszának befedéséig állt. 1876 és 1935 között működött a Raffensperger család Kossuth utcai kertészete, melynek déli vége a Rák-patakig és a mai Jókai utcáig nyúlt.

A Vörösmarty utca 1937 óta viseli nevét. Az 1930-as években az utcában volt Ivánkay Kálmán építési vállalkozó és Sieger Nándor építőmester irodája. Az utca elején épült egyemeletes házakat Boór Gusztáv és Nándor cége tervezte és kivitelezte az 1930-as években. Az utca másik oldalán kétemeletes, modern lakóházak épültek nagy lakásokkal Bauhaus stílusban, a Vörösmarty utca – Jókai utca sarkán álló épülettömb később készült. Winkler Oszkár tervezte a 10. számú házat, amelynek második emeletén lakott. Ebben az épületben élt Hárs György soproni modernista építész és Szakál Ernő műemlékvédelmi Európa-díjas szobrász, kőrestaurátor is 1943 és 2002 között.

A mellette lévő, 12. számú ház a korszak másik jeles építészének, Schármár Károlynak a munkája: 1935-ben épült fel, és Schármár 1935-től haláláig itt élt az egyik első emeleti lakásban. 2000-ben apjával, a szintén jeles építész Schármár Jánossal közös emléktábla került az épület falára, amely Soltra E. Tamás alkotása.

A Vörösmarty utcában több a városban ismert ember lakott: itt élt a Wosinski család egyik ága és Adorján Attila múzeumi restaurátor és fotós, valamint fiatal korában a nemrég elhunyt Fejér Zoltán festőművész–tanár is.

A közeli parkban áll Vörösmarty Mihály, Arany János és Tompa Mihály szobra, melyek felállítását Káspár Terézia és Hermina szorgalmazta. Vörösmarty szobrát 1990. október 23-án avatták fel, Somogyi József szobrász alkotása.

Az utca történetét ifj. Nemes András, a Soproni Múzeum munkatársa mesélte el.

Vörösmarty Mihály (1800–1855) jeles magyar költő, országgyűlési képviselő, a Kisfaludy Társaság és a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Tudományos Gyűjtemény és az Athenaeum folyóirat szerkesztője, a Szózat szerzője.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.